Oostendse luchthaven wil robots inzetten om veiligheid te verhogen

Foto: (c) Dominique Jauquet

Oostende - De internationale luchthaven Oostende-Brugge pakt sinds deze morgen uit met een wereldprimeur. Als eerste luchthaven in de wereld wordt een robot ingezet om de passagiers te verwelkomen en te begeleiden. Maar er wordt ook onderzocht hoe de robot de veiligheid van de luchthaven kan verhogen.

Robot Pepper van het Oostends bedrijf Zora Bots zal daarnaast ook aan de veiligheidscontrole staan om passagiers het proces uit te leggen en hun instapkaart en gate samen met hen te controleren. Momenteel wordt ook onderzocht of de robot kan ingezet worden voor de veiligheid van de luchthaven.

Identificatie van verdachte personen of gezochte criminelen, controle van paspoorten, biometrische irissen en gezichten van passagiers, en afstemming van gegevens met Interpol lijsten of andere politiebestanden behoren tot de mogelijkheden.

"Ook de functie als camera om betere beelden te hebben dan de huidige camera's in luchthaven wordt onderzocht. Dit alles wordt momenteel afgetast met de bevoegde auoriteiten", zegt Fabrice Goffin, bestuurder van Zora Bots.

Klik hier en lees meer in Het Nieuwsblad van vrijdag 15 juli. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio