Ichtegem krijgt twee nieuwe burgemeesters komende legislatuur

Ichtegem krijgt twee nieuwe burgemeesters komende legislatuur

De twee nieuwe burgemeesters in Ichtegem: Lieven Cobbaert en Jan Bekaert. Foto: Dominique Jauquet

Ichtegem - Einde van een tijdperk. Karl Bonny (CD&V) zal zichzelf straks niet opvolgen. Ichtegem kijgt na twintig jaar een nieuwe burgemeester. Of beter: twee burgemeesters.

 WIT en Liberaal 2018 hebben een akkoord bereikt om elk drie jaar de burgemeester te leveren: Jan Bekaert, en Lieven Cobbaert.

CD&V stijgt nochtans na de verkiezingen met 1,6 procent en blijft met 29 procent de grootste partij. Maar het is oppositiepartij Liberaal 2018 die zich de winnaar mag noemen. De liberalen behalen 28 procent, een stijging van 3,6 procent. Lieven Cobbaert heeft bovendien de meeste voorkeurstemmen (1.773).

Meerderheidspartij WIT strandt op 26,1 procent. Zowel CD&V, Liberaal 2018, als WIT hebben straks elke zeven zetels. Maar Liberaal 2018 en WIT gaan met elkaar in zee. "We wilden een coalitie brengen die voor verniuewing staat. Dit was niet mogelijk met de huidige burgemeester die al 24 jaar in het schepencollege zetelt", zegt Lieven Cobbaert. Jan Bekaert wordt de eerste drie jaar van de legislatuur burgemeester. Daarna geeft hij de fakkel door aan Cobbaert. "Die verdeling is vrij snel overeengekomen. We besturen straks als één team", zegt Bekaert.  

CD&V belandt straks in de oppositie. “Het is jammer dat er met het ambt van burgemeester gemarchandeerd wordt, want dit is geen eretitel maar wél belangrijk voor de gemeente. De grootste partij wordt respectloos buitenspel gezet, omwille van persoonlijke ambities en regionale coalities tégen CD&V”, reageert Karl Bonny. 

Nog in de oppositie: Vlaams Belangdat 8,8 procent, en is daarmee groter dan SP.A (8,1 procent), dat 2,4 procent daalde.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio