Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Niet Roland, maar Gauthier Defreyne wordt burgemeester

Voorakkoord uit 2016 zorgt voor opvallende wending

Vader en zoon Defreyne Foto: Dominique Jauquet

Gistel - Dat vader en zoon Defreyne (Open VLD) samen intensief campagne voerden was niet toevallig, zo blijkt nu. Door een voorakkoord met CD&V kon Roland geen mandaat opnemen, en dus stoomde hij Gauthier klaar om burgemeester te worden. Met succes.

 

De geschiedenis herhaalt zich. 2006: burgemeester Roland Defreyne (Open VLD) belandt na 12 jaar in de oppositie, ondanks een voorakkoord. 2018: burgemeester Bart Halewyck (CD&V) belandt na 12 jaar in de oppositie, ondanks een voorakkoord. Met telkens SP.A en N-VA als lachende derden, die mee in de coalitie stappen. 

Open VLD is de winnaar van de afgelopen verkiezingen. De liberalen stijgen met 7,4 procent en zijn met tien zetels de grootste partij in Gistel. Met 2.302 voorkeurstemmen won Roland Defreyne de onderlinge strijd met huidig burgemeester Bart Halewyck (1.521 stemmen). Niets leek in de weg te staan om Roland opnieuw burgemeester te maken. Althans, dat dacht iedereen.

Geen mandaat

Achter de schermen tekende Defreyne in 2016 echter al een voorakkoord op vraag van CD&V. Daarin stond ook dat hij geen mandaat zou opnemen. Defreyne cijferde zichzelf weg, om zijn partij uit de oppositie te halen. “Goeie leiders zorgen op tijd voor opvolging”, zegt Roland. Vanaf dat moment wist hij dus al dat hij noch burgemeester, noch schepen zou worden. In eender welke coalitie.

Dat hij de afgelopen maanden samen met zijn zoon Gauthier (29) intensief campagne voerde was dus niet toevallig. Hij wilde zijn zoon klaarstomen voor het grote werk. Dat was in eerste instantie als kandidaat-schepen in een coalitie met CD&V. Maar tijdens de verkiezingsuitslagen stelde Open VLD vast dat er meer in zat.

Mondeling akkoord

“Onze achterban had het moeilijk dat we ondanks een overwinning enkel schepenposten zouden binnenhalen”, vertelt Roland. En dus verliet hij zondag het CD&V-schip, op zoek naar een andere coalitie. Ver moest Defreyne niet zoeken, want ook met N-VA en SPA werd er dit jaar een – weliswaar mondeling – akkoord bereikt. “Beide partijen zijn in 2018 naar ons gestapt omdat het niet meer boterde tussen de meerderheidspartijen. We hebben gegokt om het hoogst haalbare te ambiëren: de burgemeesterzetel en drie schepenen”, zegt Roland. Met succes.

Dries Depoorter, Geert Deschacht, en Ann Bentein worden schepen. Gauthier Defreyne wordt (29) wordt de nieuwe burgemeester. Vanop een tiende plaats haalde hij de tweede meeste stemmen (1.282) van de partij. Het resultaat van een intensieve campagne met zijn vader. “Het is nogmaals bewezen dat in de politiek een naam niet onbelangrijk is. We hebben samen meer dan 5.300 Gistelnaars bezocht”, zegt Roland.

Paplepel

Zoon Gauthier zit er nog wat onwennig bij. “Dit resultaat had ik nooit durven dromen”, zegt hij. “Maar we zijn er klaar voor. Ik heb de politiek met de paplepel meegekregen, en zal me de komende drie maanden voorbereiden om burgemeester te worden. En mijn papa staat altijd klaar om mij met raad bij te staan”. Wim Aernoudt (N-VA) vervolledigt het schepencollege, Michel Vincke (SP.A) wordt voorzitter van het Bijzonder Comité, Wim Gevaert (Open VLD) wordt gemeenteraadsvoorzitter.  

Huidig burgemeester Bart Halewyck is ontgoocheld. “Ik kan enkel vaststellen dat Open VLD een dubbel spel gespeeld heeft, intern en extern. Tot 20uur volgde Defreyne de verkiezingsuitslagen bij ons. Maar plots was hij weg. Met ons akkoord konden de twee grootste partijen voor een goed beleid zorgen. Maar de liberalen kozen uiteindelijk voor de dynastie Defreyne”, zegt Halewyck.

“Een vader die een burgemeestertitel doorgeeft aan zijn zoon is ongezien. Dit is duidelijk geen keuze van de kiezer. Heel wat Gistelnaars weten niet wie de persoon is die straks hun burgemeester wordt, want het was Roland die de campagne trok. Maar we leggen er ons bij neer, iedereen verdient een kans”.  

 

Het beste van Enkel voor abonnees