Nog lang geen witte rook voor Tommelein: patstelling compleet in Oostende

Nog lang geen witte rook voor Tommelein: patstelling compleet in Oostende

Foto: belga

Oostende - Bart Tommelein (Open VLD) gaat volop voor een coalitie met N-VA, Groen en CD&V met hem als burgemeester. Er dreigt een patstelling omdat Groen liever een paarsgroene coalitie wil.

Hij blijft er rustig bij, Bart Tommelein. “We hebben nog tijd, hé”, zegt hij. “Een coalitie hoeft niet op de eerste dag gevormd te worden”. Veel vooruitgang werd er maandag echter nog niet geboekt. Na zijn verkiezingsoverwinning zondagavond sprak Tommelein zijn voorkeur uit voor een coalitie N-VA, CD&V, en Groen. De eerste twee partijen geloven in het project. De groenen vooralsnog niet. Tommelein zat zondagnacht met Wouter De Vriendt rond de tafel.

“Het is logisch dat Groen campagne voerde tegen ons, maar dat is voorbij. De kiezer heeft gesproken. Nu is het zaak om vooruit denken en een positief verhaal voor Oostende op te bouwen”, zegt Tommelein. Groen nam de argumenten van Open VLD mee naar haar achterban, maar veel leverde dat niet op. Voor de groenen is het niet evident om in een rechtse coalitie te stappen.

 “Wij blijven bij ons standpunt: een paarsgroene meerderheid is de beste oplossing”, zegt De Vriendt over zijn voorkeur met Open VLD en SP.A, die een comfortabele meerderheid oplevert van 25 zetels. “De twee winnaars van de verkiezingen en de grootste partij. Met Groen in de meerderheid en Tommelein als nieuwe burgemeester kunnen we wel degelijk voor vernieuwing zorgen”.

Niet juist, vinden de liberalen. “De kiezer heeft niet voor de nieuwe mensen van de Stadslijst gekozen. Van de stadsmakers is nergens sprake meer. Enkel de oude socialisten zijn verkozen”, zegt Tommelein. “Een duidelijk conservatieve keuze. De vernieuwing van Vande Lanotte heeft niet gewerkt, dan kan je met deze partij geen vernieuwend project realiseren”. Dat vindt ook Björn Anseeuw. “Een meerderheid met socialisten is geen vernieuwend bestuur om voor de nodige verandering te zorgen”.

En dus dreigt een patstelling, waarbij Groen een cruciale rol speelt. Want ook Johan Vande Lanotte reikt de hand uit naar de groenen. “We zijn ons bewust dat er een aantal dingen moet veranderen, en Groen is daar een goeie partner bij”, zegt Vande Lanotte,  die bereid is voor vernieuwing te zorgen in zijn fractie waarbij een aantal stemmenkanonnen zouden verdwijnen uit de gemeenteraad. “Wij stellen echter vast dat Tommelein geen coalitie wil vormen met ons erbij, en zelfs niet eens wil praten. Dat is een misprijzen van de kiezer, want we zijn nog steeds de grootste partij. Er hebben meer dan 10.000 Oostendenaars voor ons gestemd”.

Witte rook is dus nog niet voor meteen, maar Tommelein panikeert niet. “Ik ken alle programmapunten. Er zijn wel degelijk raakvlakken met de partners waarmee we willen in zee gaan. We kunnen bijvoorbeeld perfect samen van Oostende een autoluwe fietsstad maken, de economie doen heropleven, en de kinderarmoede aanpakken. De verkiezingen zijn achter de rug. We moeten niet meer kijken naar wat ons scheidt, maar wel naar wat ons verbindt”. 

Zondag lag de bal in het kamp van Tommelein, maandag gaf hij een voorzet naar Wouter De Vriendt.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio