Twee demonstranten aangereden bij actie ‘gele hesjes’ in Oostende

Twee demonstranten aangereden bij actie ‘gele hesjes’ in Oostende

Foto: Dominique Jauquet

Oostende - Ook in Oostende voerden de ‘gele hesjes’ zaterdagmiddag actie. Wie de badstad wou binnenrijden via de autosnelweg moest aanschuiven door een filterblokkade aan het Kennedy-rondpunt. Bij een dispuut met een autobestuurder werden twee demonstranten aangereden.

De filterblokkade werd aangekondigd op sociale media en was een initiatief van onder andere milieubeweging Climaxi en Burger Opstaand. Aanvankelijk waren er slechts vier demonstranten, maar de groep groeide vrij snel uit tot zo’n dertig deelnemers.

Niet iedereen droeg een ‘geel hesje’. Er waren ook demonstranten met een wit hesje aan. “Van ‘Hart boven hard’, de kleur van het geknoopte laken van verzet tegen armoede”, zei één van de actievoerders. Of gewoon een oranje hesje of jas. “Zodat de autobestuurders de manifestatie kunnen zien”, klonk het. Bengaals vuur zette deze stelling kracht bij. 

De groep zette één rijstrook af op het einde van de autosnelweg aan het Kennedy-rondpunt. Het verkeer richting Oostende liep hierdoor vertraging op. Grote problemen bleven uit, al zorgde de actie en de file soms wel voor ergernis.  Een discussie met een autobestuurder liep op een bepaald moment uit de hand. Toen de man de afrit naar Bredene wou nemen, werd hij ook daar de weg belemmerd.  Hij reed echter door en raakte daarbij een manifestant, die lichtgewond raakte. Actievoerders sloten daarop de wagen in, maar opnieuw reed de bestuurder door en raakte daarbij een ‘geel hesje’. De politie kwam ter plaatse om een proces-verbaal op te stellen. 

Buiten het incident met de autobestuurder verliep de actie vreedzaam. De politie hield de ganse namiddag een oogje in het zeil. 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio