Reddingshelikopter maakt allerlaatste vlucht van Knokke naar De Panne

Kust neemt afscheid van de Seaking

Foto: Dominique Jauquet

Oostende - ‘Mission accomplished’. Na 43 jaar dienst komt er een definitief einde aan de Seaking helikopters. Tijdens zijn allerlaatste operationele vlucht vloog de helikopter met nummer ‘RS-05’ de hele kustlijn van Knokke tot De Panne over.
 

De vijf toestellen tellen samen bijna 60.000 vlieguren, waarbij ze 3.309 reddingsmissies uitvoerden. 365 dagen per jaar rond stonden vliegtuigen en bemanningen de klok rond paraat voor een ‘scramble’. In totaal werden 1.757 personen uit vaak benarde omstandigheden gered.

 

Opmerkelijke reddingsoperaties en de televisieserie ‘Windkracht 10’ maakten de helikopters en hun bemanningen bijzonder populair. “Een emotioneel moment. We zijn militairen, maar ook mensen”, zegt redder/duiker Johan Ryckcx, die 19 jaar meevloog met de Seaking.

 

Honderden mensen stonden vandaag dan ook op de stranden om de Seaking uit te wuiven. “Als je de cijfers bekijkt van de Seaking, kan je enkel dankbaar en fier zijn op de bemanning”, zegt Oostendenaar Willy Lefevere.

 

De Seaking landde deze morgen onder andere op het strand van Oostende, waar burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) en schepen Björn Anseeuw (N-VA) de crew verwelkomde. Ze ontvingen een herinneringsvlag, met daarop de eindbalans van 43 jaar dienst.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio