Menselijke fout oorzaak van brand

Zware brand bij houtbedrijf LDC Wood, brandweer moet meer dan zeven uur blussen

Oostende - In de nacht van dinsdag op woensdag is brand uitgebroken bij houtbedrijf LDC Wood in Oostende. De brandweer had meer dan zeven uur nodig om het vuur te blussen. De schade is aanzienlijk.

De brand ontstond rond 2uur in één van de drie ovens van LDC Wood in Vergunningenstraat in Oostende. Het bedrijf maakt deel uit van de Groep Lemahieu en is producent van Thermowood. Bij dat innovatief proces wordt hout verhit tot 208graden in een oven om de duurzaamheid te vergroten en de kwaliteit te verbeteren. Het is tijdens dit proces dat het fout liep.

“Door een menselijke fout is er brand ontstaan in één van de ovens”, bevestigt gedelegeerd bestuurder Mike Lemahieu. “Een medewerker had de poort niet volledig dichtgedaan, waardoor er zuurstof in de oven terechtkwam en het hout is beginnen smeulen”.

De zaakvoerder werd ’s nachts verwittigd door het automatisch brandalarm. Meteen werden de hulpdiensten verwittigd. De brandweer had de situatie snel onder controle, maar had meer dan 7 uur nodig om het vuur te blussen. Ook daarna moest nog nageblust worden. “De brandhaard bevond zich achteraan de oven en was moeilijk bereikbaar, omdat er in de oven een wagon met hout stond”, duidt Mike Lemahieu.

De schade voor het bedrijf is aanzienlijk. “Dergelijke oven kost zo’n miljoen euro. Er is ook schade aan het dak en de houten gevel. De brand zal ook gevolgen hebben voor de productie de komende maanden. Dat zal ons wellicht meer dan een miljoen euro kosten”, aldus nog Mike Lemahieu. Toch blijft het bedrijf niet bij de pakken zitten.

“Er is niemand gewond, dat is het belangrijkste. Er is ook nooit een gevaar geweest voor de omgeving. We zullen dit voorval ombuigen tot een positief verhaal en meteen in actie treden”, zegt Tom DeKeyser, eveneens gedelegeerd bestuurder van het bedrijf.

“We zullen de schade aan het gebouw herstellen, en zo snel mogelijk de productie opnieuw opstarten. Niemand zal technisch werkloos zijn De twee andere ovens zijn intact gebleven. Tegen mei willen we ook de derde oven opnieuw in gebruik nemen. De constructeur vanuit Finland is daarvoor al onderweg naar Oostende.”, aldus nog Tom DeKeyser. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio