Drie unieke en bijzondere kerststallen

De mooiste kerststallen vind je in Waasmont, Wezeren en Walsbets

Landen - Sinds 1976 tot nu is de bouw van de kerststallen in Waasmont, Walsbets en Wezeren en het hele gebeuren daarrond uitgegroeid tot een speciaal evenement, en dit dankzij de onverdroten inzet van talrijke vrijwilligers.

De kerststal van Waasmont in de Sint-Pancratiuskerk

Dit kunstig kersttafereel is enig! De prachtige aangeklede beelden uit lindehout werden kunstzinnig gesneden door Hans Klucker uit Oberammergau in Duitsland. Elk beeld straalt aanbidding en vrede uit. Het hele priesterkoor van 64 vierkante meter is omgetoverd tot een miniatuurdorp. Rond de kerststal zie je de eigen kerktoren, dorpshuizen, een watermolen, een hoeve en een kapel.

De Hümmeltjeskerststal van Wezeren on de Sint-Amanduskerk

In deze kerk in romaans-gotische overgangsstijl uit de twaalfde eeuw vind je een uitzonderlijk mooi altaar, vervaardigd uit steen van de streek. Het bevat elf merkwaardige rozetten. Onder de toren prijkt het kersttafereel met porseleinen Hümmelbeeldjes. Een oud dorpje in miniatuur omkadert de kerststal. Door zijn warme intimiteit spreekt hij zowel volwassenen als kinderen aan.

De sfeervolle kerststal van Walsbets in de Sint-Jan de Doperkerk

Deze kerststal straalt een bijzondere sfeer uit omdat hij opgesteld staat in de massieve schanstoren van de monumentale twaalfde-eeuwse kerk, een zeldzame parel uit de overgangstijd van romaans naar gotisch. De kerststal is een kunststuk van intimiteit en sfeervol kerstbeleven. Hij munt uit door zijn kleine, artistieke details. Heel de schepping is opgenomen in het kerstgebeuren: dieren, planten, bloemen, water loven hun Schepper.

Aanrader voor wandelaars en andere natuurliefhebbers

Een bewegwijzerde kerststallentocht van de ene kerk naar de andere, langsheen de veldwegen, is een aanrader voor wandelaars en fietsers. Er is koffie en taart te verkrijgen in de pastorie van Waasmont en in het ‘Kerkckhuys’ van Wezeren. Groepen schrijven best vooraf in: 011/88 15 47, 0498/74 10 94 of 0476/02 64 07.

Wanneer: 25 december tot 6 januari van 13 tot 17 uur

Waar: kerken van Waasmont, Wezeren en Walsbets

Prijs: gratis

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio