20.000 leerlingen telen witloof met witloofbox

20.000 leerlingen telen witloof met witloofbox

Leerlingen van De Wijnpers uit Leuven die in het Proefcentrum Herent de witloofwortels selecteren voor de box Foto: if

Zoutleeuw - De provincie Vlaams-Brabant verdeelt op woensdag 23 november een 1000-tal witloofboxen in de scholen en initiatieven van buitenschoolse kinderopvang (IBO). Meer dan 20.000 kinderen maken zo op een speelse manier kennis met deze streekgroente, ook in Zoutleeuw.

De leerkrachten van Zoutleeuw komen hun witloofboxen afhalen op woensdag 23 november tussen 14 en 16 uur in het bezoekerscentrum van provinciedomein Het Vinne.

Voor het zevende jaar op rij gaan de scholen aan de slag met de gratis witloofbox van de provincie Vlaams-Brabant. Deze box bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal. Het ludieke figuurtje Wimmeke W(itloof) maakt de leerlingen en leerkrachten wegwijs en na drie tot vier weken kunnen ze hun witte kropjes oogsten en proeven.

"Zo maken opnieuw 20.000 kinderen kennis met dit lekker en gezond streekproduct uit Vlaams-Brabant", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. "Witloof is de lievelingsgroente van heel wat fijnproevers maar kinderen durven er al eens hun neus voor op te halen. Ze hebben immers meer smaakpapillen en de wat bittere smaak van witloof schrikt hen af. Maar dankzij de witloofbox is witloof niet enkel meer voor de durvers Door de groente zelf te telen, leren de kinderen witloof waarderen. En wat je zelf teelt, dat smaakt."

De witloofbox is een groot succes. De eerste zes jaren verdeelde de provincie liefst 5.446 witloofboxen. Daarmee teelden en proefden al 112.561 kinderen dit Vlaams-Brabantse witte goud.

Witlooffeestje met kinderkok

Maken de leerlingen een heerlijk, warm witloofgerecht voor Music For Life of organiseren ze een kerstfeestje met Wimmeke’s witloof? Dan maken ze kans op een waardebon van 30 euro of een bezoek van een kinderkok die hen begeleidt tijdens een educatieve workshop.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio