Kasteelhoeve van Wange is klimaatambassadeur

Landen - De Kasteelhoeve van Wange is uitgeroepen tot de Klimaatambassadeur 2016. Elk jaar beloont het milieu-infopunt voor de kmo een bedrijf dat inspanningen levert om op een duurzame manier te werken.

Kasteelhoeve Wange haalde het van The Java Coffee Company uit Rotselaar en Wasserij St. Roch uit Halle. Eind november koos een jury van Voka - Kamer van Koophandel en de provincie Vlaams-Brabant deze drie finalisten uit de verschillende inzendingen. Gedurende anderhalve maand kon iedereen stemmen op zijn favoriete kandidaat via een online webtool. Kasteelhoeve Wange haalde daarbij de meeste stemmen.

Doorgedreven focus op duurzaamheid

Kasteelhoeve Wange heeft vanaf het begin fundamentele keuzes gemaakt rond duurzaamheid. Ze gebruiken alleen groene energie, waarvan ze 69 procent zelf produceren. Alle verwarming gebeurt op een CO2-neutrale manier. Het regenwater wordt gerecupereerd en al het afvalwater gezuiverd. Daarnaast produceren ze een groot deel van hun voedsel zelf, waardoor de kost voor voedseltransport laag ligt. 75 procent van de producen zijn fairtrade, bio of plaatselijke producten.

"Met deze award willen we een bedrijf in de bloemetjes zetten dat concrete acties onderneemt op vlak van klimaatneutraliteit, duurzaam bouwen en energiebesparingen", zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant. "Kasteelhoeve Wange is erin geslaagd een businessmodel te creëren waarbij ecologisch en economisch denken verenigd worden. Ze zijn een voorbeeld van duurzaam ondernemen voor andere bedrijven."

De award werd officieel overhandigd door gedeputeerde van milieu en duurzaamheid Tie Roefs tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Voka Vlaams-Brabant in de Brabanthal. Het is de derde keer dat de award van Klimaatambassadeur werd uitgereikt, maar de eerste keer dat de ambassadeur uit het arrondissement Leuven komt. In 2014 werd NNOF uit Vilvoorde verkozen als Klimaatambassadeur, vorig jaar kreeg Ecoworks de award, eveneens uit Vilvoorde.

In zijn speech benadrukte Philip Van Kelst, stichter van Kasteelhoeve Wange, dat duurzaamheid hand in hand gaat met economisch denken: “Juist doorheen de duurzame keuzes die we van in het begin bij de verbouwing 5 jaar geleden gemaakt hebben, hebben we een concurrentieel en rendabel bedrijf gecreëerd. De grote investeringen in ecologische technieken hebben zich na 5 jaar terugbetaald en renderen nu enorm. Ook ons imago als duurzame en ecologische seminarielocatie  heeft onze bezettingsgraad sterk doen stijgen. Steeds  meer zal duurzaamheid de norm worden voor een rendabel bedrijf. We zijn fier om als pas opstartend bedrijf deze award te ontvangen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio