Woonzorgcentrum Oleyck krijgt schenking voor slechtziende bewoners

Landen - Woonzorgcentrum Oleyck kreeg enkele hulpmiddelen voor slechtziende bewoners via Zorgba(a)r, een medicotheek uit Houthalen. De visuele hulpmiddelen werden geschonken door personen die ze niet meer konden gebruiken omdat hun zicht verder is afgenomen.

Margo Forier, low vision therapeute bij Zorgba(a)r, kwam eind februari naar het woonzorgcentrum om samen met een van de schenkers het materiaal te overhandigen. Enkele WZC-bewoners testten het materiaal meteen uit.

België telt 200.000 slechtzienden en 10.000 blinden. Zij hangen vaak af van hulpmiddelen om het dagelijks leven eenvoudiger te maken. Acht op de tien slechtzienden zijn ouder dan 65 en ontvangen geen terugbetaling, terwijl ze vaak moeten rondkomen met een bescheiden pensioen. Daarom zamelde Margo Forier tweedehands hulpmiddelen in die ze aan verschillende rusthuizen schonk, waaronder WZC Oleyck. De schenking bestaat o.a. uit een sprekende klok, een daisyspeler voor audioboeken en een beeldschermloep om aan te sluiten op een bureaucomputer.

Lydia Rochus (54 jaar) is een van de schenkers en woont samen met haar jongste dochter in een appartement in Brustem. Ze kreeg als tiener de diagnose van het syndroom van Usher. Door deze aandoening gingen haar zicht en haar gehoor geleidelijk achteruit. Haar trouwe labrador Senne laat haar toe om zich veilig in de buitenwereld te begeven en sociale contacten te leggen. Ze kwam graag mee naar het woonzorgcentrum om de voorstelling van het materiaal bij te wonen. Lydia: “Ik vind het goed dat de hulpmiddelen hier een tweede leven krijgen. Op mijn 40ste verslechterde mijn situatie snel en kwamen aangepaste toestellen zoals een vergrootloep goed van pas. Ik kreeg voor de aankoop van die hulpmiddelen subsidies van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, maar kan ze nu niet meer gebruiken omdat ik ondertussen nog maar 10% van mijn gezichtsvermogen heb. Daarom vroeg ik aan Margo of zij het materiaal aan mensen wou geven die ze nodig hadden maar er geen terugbetaling voor kregen.”  

Het paramedisch team van WZC Oleyck en de WZC-bewoners die het materiaal testten reageerden alvast enthousiast op de schenking. Ergotherapeute Sarah Vanderspikken en animatrice Katrijn Vandecan: “Hier zijn heel wat mensen die profijt kunnen hebben van dit materiaal. Veel van onze bewoners zijn gestopt met lezen omdat hun zicht het niet meer toelaat. Met de beeldschermloep zullen ze bijvoorbeeld zelf terug postkaartjes kunnen lezen die ze ontvangen hebben of terug foto’s bekijken. Dit lijken kleine dingen, maar voor hen is het een grote stap om hun contact met de buitenwereld te vergroten.”    

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio