Sint-Leonarduskerk behoort tot het werelderfgoed

Kathedraal van een kerk goed beschermd tegen de vlammen

Foto: Dirk Lambrechts

Zoutleeuw - De vlammen die de daken van de Notre-Dame verslonden waren een schrikbeeld voor velen. Zoutleeuw beschikt met de Sint-Leonarduskerk over een kathedraal van een kerk vol kunstschatten. Volgens haar bezielde conservator Ward Hendrickx is er alles aan gedaan om die te beschermen.

Al tientallen jaren duren de restauratiewerken aan de monumentale Sint-Leonarduskerk. Met de bouw van de kerk werd in 1231 gestart. Het grootste deel is opgetrokken in de gotische stijl, de oudste delen zijn romaans. Ook deze kerk heeft verschillende torens waaronder een elegante vieringstoren met een klokkenspel met maar liefst 24 klokken. Het dakgebinte en de zolder tonen net als in de Notre-Dame een zee van houten structuren. De kerk is een museum op zich met belangrijke kunstschatten zoals de beroemde sacramentstoren van Floris Cornelis de Vriendt, onschatbare retabels uit de vijftiende eeuw, een Marianum uit de zestiende eeuw, een Mariabeeld van 1250 enz…

“We doen er alles aan om de kerk en haar kunstschatten  zo goed mogelijk te beschermen”, verzekert conservator Ward Hedrickx. “We zetten vooral in op preventie. De bescherming steunt op drie sterke pijlers. Zo is er eerst een calamiteitsplan. Dat hebben we samen met de provincie Limburg opgesteld. Het plan bevat een lijst met alle kunstwerken die tijdens een noodgeval moeten gered worden. Ze staan er zelfs in, in volgorde van belangrijkheid. Zo weten de hulpverleners wat er eerst naar buiten moet. Er bestaan drie exemplaren van dit calamiteitsplan: een bevindt zich in het stadhuis, een ander in de kerk en ook de brandweer van Landen beschikt over het plan.”

“De tweede pijler is een sprenkelinstallatie. Die moet enkel aangesloten worden aan een brandweerslang en in heel de kerk wordt er water gesproeid. De aansluiting bevindt zich aan de ingang van de kerk zodat er geen tijd verloren gaat. De sleutel ligt op een door de brandweer gekende plaats, zodat ze onmiddellijk binnen kunnen.“

“Ten slotte is er een uitgebreid detectiesysteem aan de binnenkant van de kerk. Dat hele detectiesysteem en de verschillende sproeikoppen worden elk jaar grondig nagekeken en getest. Eigenlijk is er niets aan het toeval overgelaten. Preventie is echter het belangrijkste en hopelijk hebben we de systemen nooit nodig.”

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio