Zaterdag begrafenis

Kunstschilder André Loriers in Laar overleden

Kunstschilder André Loriers in Laar overleden

Foto: dll

Landen - In Laar is kunstschilder André Loriers overleden. Hij is geboren op 23 december 1926 en sukkelde al een tijdje met de gezondheid. Enkele weken terug was hij nog bij de meiboomplanting van zijn geliefde Gezellen van Haspengouw. De begrafenisplechtigheid vindt plaats op zaterdag 6 juni in het kerkje van Laar. Groeten kan op vrijdag tussen 19 en 20 uur in funerarium Onckelinx.

André Loriers was en schilderde Haspengouw. Wijlen Jan Muls schreef over hem: 'Hij slaagde erin om een persoonlijke stijl te ontwikkelen. Een klassieker doorheen heel zijn werk blijft het thema mythologie met zijn eeuwig menselijke en archetypische boodschap. Hun symboliek van vrouwenfiguren brengt je onmiddellijk op het thema van de vrouw, de weelderige vruchtbare eeuwige vrouw. Zij duikt overal op in het werk van André Loriers en wordt godin of kathedraal..'

In zijn Atelier Haspengouw in Laar verzamelde André Loriers heel wat kunstenaars, dichters en muzikanten rond zich. Velen van hen zijn ondertussen overleden. Onder hen onder meer: Pieter G. Buckinx, Maurice Carème, Marcel Coole, Freek Dumarais en Julia Tulkens.

André Loriers was een gepassioneerd iemand. Hij hield van het leven, de Haspengouwse velden en heuvels, de vrouw en de kunst. Hij kon er ook uren over vertellen en je meeslepen in zijn magische wereld.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio