Maria-Magdalenakerk in Neerlanden op een kier

Bos, Helen en Dormaal zetten monumenten op een kier

Sint-Martinuskerk in Dormaal Foto: Dirk Lambrechts

Zoutleeuw - In Vlaams-Brabant zijn talrijke cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en erfgoedsites nooit of beperkt toegankelijk. Daarom organiseert de provincie voor de vijfde keer 'Op een kier'. Op zondag 20 mei, 17 juni en 15 juli zet 'Op een Kier' 80 'verborgen' erfgoedsites open voor het publiek. Daarbij ook de kerkjes van Bos, Helen en Dormaal.

‘Met Op een Kier willen we aandacht vestigen op interessante maar minder bekende monumenten en erfgoedcollecties’, zegt gedeputeerde voor toerisme, Monique Swinnen. Er gaan die dagen zowat tachtig monumenten open.

Bij de tachtig opengestelde monumenten zijn er vijftien voor het eerst. Het zijn dikwijls kerken, gebouwd of uitgebreid in de negentiende en begin twintigste eeuw in neostijl. ‘Deze neostijlen zijn de jongste jaren aan een terechte herwaardering toe’, aldus Elke Zelderlo, gedeputeerde voor cultuur.

In Bos gaat het om de Onze-Lieve-Vrouwekerk, in Helen om de Sint-Laurentiuskerk en in Dormaal om de Sint-Martinuskerk. In de Maria-Magdalenakerk in Neerlanden zijn er rondleidingen om 15 en 17 uur.

Alle monumenten vind je op www.vlaamsbrabant.be/opeenkier

Wanneer: zondag 20 mei, 17 juni en 15 juli van 14 tot 18 uur
Waar: kerken Helen, Bos, Dormaal en Neerlanden
Prijs: gratis
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio