Reuzenbouwers uit elke gemeente zijn fier op hun reus en bouwen een feest

Zestig reuzen ondanks regen in stoet naar EMI voor doopfeest

Germaine van de Wallin vanNeerwinden en haar peter de Uunentse broeder Udenhout in Nederland Foto: Dirk Lambrechts

Landen - Er kwamen maar liefst zestig reuzen samen op het Marktplein. Al was het geen weer om een reus door te sturen, toch stapten ze in stoet naar de EMI-site voor het Reuzendoopfeest van alle Landense reuzen. Daar werden ze met enthousiasme onthaald.

Voor de eerste keer gingen alle Landense reuzen op stap, samen met hun Reuzenpeters en Reuzenmeters, in de grootste reuzenstoet ooit in Vlaams-Brabant. Om het Reuzendoopfeest waardig te vieren is voor elke Landense reus een Reuzenmeter en Reuzenpeter gezocht en gevonden. Reuzen uit heel Vlaanderen, Wallonië en Nederland zakten af naar Landen. Ze kwamen uit Beveren, Deurne, Gruitrode, Klein Antwerpen, Lier, Nijvel, Oisterwijk, Rupelmonde, Tilburg en Zottegem.

Ondanks de vrij hevige regen werd het een reuzenfeest. De reuzendragers en hun gevolg lieten zich niet uit het lood slaan door de regen. Het publiek en enthousiasme langs de weg was klein maar zoveel te groter in de ruime ontvangsthal van de EMI. Daar barste eerst de ontvangst en later ook een feest los. Nooit zag je zoveel druipende reuzen samen. Voor sommigen was het een huzarenstukje om in de hal binnen te geraken.

De Landense reuzen zijn: Pepijn en Gertrudis van Landen, Pancraas van Waasmont, Amandus van Wezeren, Fons, de Ridder van Bets, Jonker Jan van Attenhoven, Winandus de la Margelle, de abt van Neerlanden, de Vureman van Laar, Holleke van Ezemaal, de Mulder van Eliksem Pitsaer, de burgemeester van Rumsdorp, Gon van Voldes van Overwinden, Germaine van de Wallin van Neerwinden, Frans van de Wolk van Wange, Bram de Landense Brandweerman,de Fagadengs Jef en Vic van Walshoutem en de reuzen Tinneke en Neske.

Een kletsnatte schepen van feestelijkheden, Wilfried Roosen, was uiterst tevreden met het succes. 'Ik zag in Landen zelden zo een samenhorigheid als tussen de reuzenbouwers', zei burgemeester Kris Colsoul. Het was trouwens de bedoeling van de initiatiefnemers om de mensen van de dorpen terug samen te brengen.

Elke deelgemeente van Landen beschikt nu over een reus. Om de eigenheid van elke reus in de verf te zetten is er telkens een wapenschild van elke gemeente aan toegevoegd.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio