Vzw Pepijn@Landen

Ons Landens Erfdeel trekt de kaart van de mondelinge geschiedenis

Ons Landens Erfdeel trekt de kaart van de mondelinge geschiedenis

voorzitter Georges Wemans Foto: GW

Landen - De Geschied- en Heemkundige Kring nam onlangs de naam Pepijn@Landen aan. De Kring beschikt in zijn documentatiecentrum over een behoorlijk arsenaal aan interviews met bekende Landenaren. Voorzitter Georges Wemans wil dit erfgoed geleidelijk ontsluiten als mondeling bronnenmateriaal.

Deze ontsluiting houdt meer in dan het uitschrijven van het interview. Het betreft ook verschillende randdocumenten die vóór, tijdens of na het interview werden aangemaakt. ‘Op deze wijze willen we in de nabije toekomst meer inzetten op die mondelinge geschiedenis’, zegt de voorzitter.


Zo lees je in nummer 81 van Ons Landens Erfdeel over ereburgemeester André L’homme en de volksfiguur Liske Marsé, maar maak je ook voor de zesde keer kennis met het didactische project van het Koninklijk Atheneum D’Hek, ‘Leven in Landen’ tijdens de Tweede Wereldoorlog.


‘Verder verkennen we de oudst gekende oorkonden van het dertiende eeuwse Landen. De pest decimeerde in 1631 de bevolking van Attenhoven. In 1924 zorgde de moord op een rijkswachter aan het station van Landen voor heel wat ophef. In de aanloop van de herdenking van de ‘Groote Oorlog’ in 1914 brengen we, naast enkele algemeenheden over de weerslag van de oorlog in het toenmalig kanton Landen, een overzicht van en over de burgerwacht’, aldus Wemans.


Verder gaat het tijdschrift over: kunstfotograaf-pictorialist André Devlaeminck die een puike prestatie neerzet in het Toscaanse Arezzo, Door middel van enkele foto’s uit de oude doos breng je een bezoek aan het toenmalig Volkshuis van Landen en zijn bewoners.


In de rubriek ‘kringnieuws’ gaat de aandacht naar de elektrische draadversperring aan de Belgische-Nederlandse grens tijdens de Eerste Wereldoorlog, enkele heemkundige objecten, de activiteiten van de Landense Militariavrienden… Met de rubriek buitenkrant sluit het tijdschrift met het belangrijkste nieuws over Groot-Landen.


Het 128 pagina’s tellend nummer is gratis voor de leden (lidmaatschap 2012), maar kan je afzonderlijk kopen voor 8 euro in het Bezoekerscentrum Rufferdinge. (tel. 011 88 34 68 of FDescamps@landen.be)
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio