Ecologisch aantrekkingspunt voor de Beemden

Eerste steenlegging ecohuis De Rietgors

Burgemeester Gino Debroux (SP.A) en voorzitter van de gemeenteraad Serge Schreurs (Open VLD) onthullen de voorstelling van het ecohuis. Foto: Dirk Lambrechts

Landen - In de Beemden, een natuurgebied met visvijver en speelgelegenheid bouwt het stadsbestuur het ecohuis De Rietgors, een ecologisch en duurzaam gebouw.

Tijdens de eerste steenlegging zegt burgmeester Gino Debroux (SP.A) dat het project twee legislaturen eerder ontstond. Het dossier legde en hele weg af. Het ecohuis, toonbeeld voor ecologisch bouwen, maakt deel uit van de uitbouw en ontwikkeling van de Beemden als park en natuurreservaat met plaats voor vissers, spelende kinderen en een cafetaria.
De burgemeester heeft het over een uniek project in een unieke omgeving. Vele stadsdiensten werkten eraan samen, zoals de milieudienst van Frank Petitjean, de dienst van stadsarchitect Indra Bilsen, enz…

 De naam voor het ecologische huis, De Rietgors, is een suggestie van de Voorzitter van de Geschied- en Heemkundige kring Georges Wemans. De Rietgors is een bedreigde diersoort die je in de Beemden aantreft.

De totale kostprijs van het ecohuis bedraagt 800.000 euro. Er gaat aandacht naar de houtskeletbouw, fotovoltaïsche panelen, een groendak en een warmtepomp. In het huis is een ruimte voorzien waarin de duurzame en energiezuivere technieken worden toegelicht.
Peetvader van het project Rik Gysemberg (Kies Landen), nu in de oppositie, deelde suikerbonen uit tijdens de eerste steenlegging.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio