Tweede editie van de Aarschotse Parels

Aarschot deelt parels uit

Aarschot deelt parels uit

Stem mee voor de publieksprijs op deze site (tot vrijdag 27 juni om 17u) Foto: Dirk Van de gaer

Aarschot - Op vrijdag 27 juni 2014 vindt de tweede editie van het Gala van de Aarschotse Parels plaats. Drie parels en een publieksprijs worden uitgedeeld. Beslis mee de publieksprijs via de poll onze site.

In juni 2012 organiseerde CC Het Gasthuis voor het eerst het Gala van de Aarschotse Parels. In twee stemrondes bepaalde een jury van meer dan 100 cultuurminnaars de favoriet in de categorieën cultuurfiguur, cultuurtalent en culturele gebeurtenis van het jaar. Schrijfster Els Beerten, de jonge Aarschotse kunstenaar Maarten Ceulemans en de Sint-Rochusverlichting gingen met een parel aan de haal.

De opvolgers

Op vrijdag 27 juni 2014 vindt de tweede editie van het Gala van de Parels plaats. Opnieuw werd door een uitgebreide selectie en een groot aantal juryleden op zoek gegaan naar het cultuurtalent, de cultuurfiguur en de culturele gebeurtenis van de voorbije twee jaar. Daarnaast wordt, voor het eerst, ook een publieksprijs uitgereikt op basis van de poll op uw favoriete nieuwssite.

Kandidaten voor de Aarschotse parels

Na de eerste stemronde kwamen de volgende personen in aanmerking voor een parel:

AARSCHOTSE CULTUURFIGUUR:

  1. Eduard Moons: Aarschots kunstenaar, 24 jaar lang organisator en gastheer van de Aarschotse kunstbabbel, gaf les aan HABK.
  2. Johan Noppen: organisator van ‘De avonden der tijd’, al 30 jaar lang bezieler van ‘Poëzie in Aarschot’, organiseert activiteiten omtrent 100 jaar WO I.
  3. Carl Noppen*: oprichter en bezieler van theater Aleydis, productieleider Sint- Rochusevocatie.

Jan Rosseels*: Aarschots beeldhouwer, geeft les aan HABK.

Paul De Keulenaer*: bestuurslid (voormalig voorzitter) van WAGDI (Werkgroep Aarschotse Geschiedenis, Documentatie en Informatie), één van de drijvende krachten achter de herdenking van de Groote Oorlog, stelde samen met Regine Beer alles in het werk om de herinnering aan de holocaust levendig te houden.

                         * Deze drie kandidaten behaalden elk evenveel stemmen en staan op een
                           gedeelde derde plaats.

AARSCHOTS CULTUURTALENT:

  1. Reine Spiessens: schrijfster en regisseuse van ‘A SCHOT’, een toneelstuk over WO I voor en door jongeren van het Sint-Jozefscollege.
  2. Maarten Van Aerschot: theatermaker, oprichter van ‘Tal en Thee’, creëert met zijn voorstellingen een snijvlak tussen beeldend en figurentheater, legde een heel parcours af binnen cultuurcentrum AGB Het Gasthuis.
  3. Malin - Sarah Gozin: scenarioschrijfster van de alom bejubelde TV-serie ‘Clan’ en ‘Connie en Clyde”

AARSCHOTSE CULTURELE GEBEURTENIS:

  1. Boze Wolf: internationaal figurentheaterfestival in cultuurcentrum AGB Het Gasthuis. De tweede zeer succesvolle editie in 2014 trok zo’n 2000 toeschouwers, uniek in Vlaanderen.
  2. Sint-Rochusverlichting: deze klassieker heeft geen introductie meer nodig. In 2012 ging het Sint-Rochuscomité al aan de haal met de parel voor beste evenement. Volgt zichzelf op als beste evenement?
  3. Aarschot Volkoren: Op 14 september 2013 mocht Aarschot Volkoren twee kaarsjes uitblazen. 88 optredens van 55 koren uit België en Nederland verspreid over 12 podia in de Aarschotse binnenstad. Aarschot bruiste van de vocale muziek!

Wie sleept een parel in de wacht?

Tijdens het Gala van de Parels op 27 juni wordt bekend gemaakt wie in elk van deze categorieën een felbegeerde parel in de wacht sleept. Aarschots talent luistert deze avond op. Naast muziek en poëzie worden er ook theater en dansacts gebracht.

Het Gala van de Parels begint om 19 uur met een receptie in de Gasthuiskapel. Om 20 uur vindt de uitreiking van de parels plaats in de theaterzaal van AGB Het Gasthuis. Vanaf 21 uur kunnen de benen losgegooid worden tijdens een heus dansfeest op de binnenplaats van het cultuurcentrum.

Inschrijven kan via annick@hetgasthuis.be.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio