PORTRET. Ivonne janssens

© dvg

© dvg

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het valt niet vaak voor, wellicht zelfs een unicum, dat een Aarschottenaar de New York Times haalt. Dit lukte Ivonne Janssens met het succesverhaal van de Orde van de Hagelanders. Maar ook andere internationale perslui kwamen de leidster van een heuse strijdploeg in het Demerstadje opzoeken. We bezoeken haar niet in een kasteel, zoals haar titel van 14de –eeuwse hertogin zou doen vermoeden, maar in de leuke volksbuurt De Tuinwijk, waar ze met haar echtgenoot Daniel Grandjean en haar kerkuil AJ woont .

Dirk Van de gaer

Ivonne werd midden de vorige eeuw geboren. Dat ze enkele tientallen jaren later de leidster zou worden van diverse verenigingen en raden, had ze toen zeker nog niet in het vizier. Ze volgde op school huishoudkunde en ging aan het werk in het zieken huis. Ze huwde met Daniel Grandjean, een man die creatief was met het maken van meubelen en in het les geven. In 1995 begon het echtpaar een initiatief dat al snel een enorm succes werd en dat tot ver over de landgrenzen heen zou bekend worden.

‘Onze zoon kwam zowat in de bekende moeilijke jeugdjaren en we wilden iets creatiefs gaan doen waar hij ook zijn ding in zou vinden. Hij was erg geïnteresseerd in de middeleeuwse periode en ridders. Dat boeide ons ook. Toen we enkele mensen ontmoetten die pas gestopt waren bij de Pynnock Ridders van het kasteel van Horst, kwamen we tot het besluit om samen in Aarschot een orde op te richten, de Orde van de Hagelanders. We begonnen met 12 mensen. We begonnen met kleine optredens met een kleine tent. Het allereerste optreden was trouwens in Diest op de berg waar we op primitieve wijze ons materiaal moesten naar boven dragen, maar dat hoort er wel wat bij. Voor onze opleiding van zwaardgevechten konden we van in het prille begin rekenen op de insteek en begeleiding van de eerste stuntman van België voor TV-opnames, Gust Lambert, die nu erelid is van onze orde. Al snel groeiden we verder uit. Zo hebben we momenteel 57 actieve leden, die van elk moment dat we samenkomen en activiteiten doen enorm genieten’, zegt Ivonne.

Dat Ivonne organisatietalent heeft toont ze onder meer met de succesvolle kampementen in eigen stad. De orde organiseert zo op eigen terrein, het Elzenhof in Aarschot, maar liefst drie activiteiten. Op 11 en 12 april organiseerden ze het Colin Kendal Tornooi. Tijdens dit kampement werd er in het bos gejaagd op 3-D-dieren op ware grootte. De bezoekers konden dan niet in de bossen, gezien de rondvliegende pijlen en kogels, maar konden wel genieten van de opgestelde kampen met zo’n 300 deelnemers. Op 15 en 16 augustus 2015 is het de beurt aan het alom bekende kampement “Groot Aarschot”, waarbij de veldslag bij Aarschot op het hoofdmenu staat. Jaarlijks komen hier duizenden mensen naartoe om te zien hoe de middeleeuwers leefden. ‘We brengen deze reënactment heel waarheidsgetrouw. We hebben heel wat nationale en internationale deelnemers, zo’n 800-tal, die alles waarheidsgetrouw brengen. Zo kunnen de bezoekers getuigen zijn van het middeleeuws koken, wonen en uiteraard ook vechten’, zegt Ivonne.

De derde activiteit op eigen terrein is nieuw en wordt dit jaar op 23 augustus pas voor de tweede keer georganiseerd; het is “De Grijze Jagerdag”, een dag in het teken van de populaire boekenreeks van John Flanagan. De uitgeverij van deze boeken vonden in de Orde van de Hagelanders de ideale setting en organisatietalent om voor hen zo’n dag te organiseren. Het succes van vorig jaar bevestigde dit ook.

‘We gaan ook veel naar externe kampen. Ook in het buitenland, zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland en Engeland’, zegt Ivonne. ‘Onze groep, waar jong en oud vertegenwoordigd is is een groep vol vriendschap. We hebben geen rangen in onze orde, maar werken met peters voor de nieuwkomers.’

Erkenning in eigen stad

Ondanks ons internationale erkenning en de zeer positieve reacties op de evenementen vanuit buiten onze regio en zelfs in het buitenland, zijn we eigenlijk niet zoveel gevraagd voor activiteiten in eigen stad. Een raar fenomeen, maar het is zo. We kwamen in de New York Times en de Harold Tribune uitgebreid in de pers. In Japan kwamen we zelfs op TV, want een vrouw die strijdkrachten aanvoert in zo’n setting is voor hen nogal vreemd. Ook de nationale pers bracht al heel wat over ons. Maar in eigen stad hebben we het gevoel van minder erkenning. Het zou leuk zijn moesten we meer nog in eigen stad kunnen werken, zonder dat we het zelf helemaal moeten organiseren’, zegt Ivonne.

De orde doet nochtans veel voor haar thuisbasis. In hun “clubhuis”, de Sint-Rochustoren, werken ze allerlei educatieve acties uit. Zo ontvangen ze er scholen, waar ze voor de leerlingen een echte praktijkles geschiedenis kunnen geven, in de sfeer van die tijden. ‘We horen vaak van de leerkrachten dat wat wij de leerlingen dan vertellen wel blijft hangen’, lacht Ivonne. De toren zet trouwens op 11 juli, op Openmonumentendag en op 15 augustus opengesteld voor het publiek.

De Aarschotse “hertogin” heeft haar handen vol met haar orde. Ze is trouwens sinds de oprichting ervan in 1995 voorzitter en zal dit nog doen tot in 2020. ‘Dan is het 25 jaar, een kwart eeuw, dat ik dit gedaan heb en is het aan anderen om de fakkel over te nemen’, zegt Ivonne.

Speciale momenten

‘Met onze orde hebben we heel wat leuke momenten beleefd. Er waren leuke toppers met unieke logementen in Engeland en bijvoorbeeld ook als eersten die mochten logeren in het pas heropende kasteel van Bouillon en later ook in het Gravensteen en het kasteel van Hatfield. Dat zijn onvergetelijke momenten. We hebben als het ware zowat alles beleefd en meegemaakt, maar dan we ooit hadden durven dromen. Als er nog iets is dat we graag eens zouden doen, is een optreden waar onze koning en koningin zouden aanwezig zijn. Een Koninklijke Titel voor onze orde, wat naar verluidt pas na 50 jaar kan, gaan we wellicht niet halen’, grapt Ivonne.

Organisatietalent wordt geconsumeerd

Het organisatietalent van Ivonne werd nog door andere verenigingen en raden opgemerkt. Ze werd dan ook al bij diverse instanties gevraagd. Ze kon niet op alle vragen ingaan, want haar troetelkind, de Orde van de Hagelanders”, neemt heel wat tijd in beslag. Wel is ze voorzitter van het Sint-Rochuscomité, dat elk jaar de bekende Sint-Rochusverlichting (de lichtekes), het druk bezochte evenement als herdenking van Sint-Rochus, de genezer van de pest. Daarnaast is ze ook de voorzitter van sectie Aarschot van de CD&V. Ze stelde zich trouwens ook kandidaat tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Je komt Ivonne en Daniel op heel wat activiteiten in Groot-Aarschot tegen. Ze hebben een groot hart voor verenigingswerk.

Het zijn trouwens vaak drukke dagen ten huize van Ivonne en Daniel. Tijdens de momenten van vrije tijd gaan ze beiden aan de slag voor hun orde. Zo is Ivonne momenteel bezig aan het maken van middeleeuwse kleren voor de kleindochter. ‘Het is leuk om te zien hoeveel mensen er binnen onze Orde creatief geworden zijn met naald en draad of met hout- en metaalbewerking. Vaak ook mensen die tot voor het toetreden bij onze gilde, nog nooit zelf iets gemaakt hebben en nu vaak al kasten vol knappe middeleeuwse kleren of attributen hebben’, zeggen Ivonne en Daniel.

De Orde van de Hagelanders verwelkomen graag nieuwe leden. Wie geboeid is in het middeleeuwse leven, van die tijden heel wat wil leren en graag in en toffe en vriendschappelijke groep wil samenwerken, is er zeker welkom. Info via Ivonne op het nummer 0495 530 221.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio