Burgemeester Nieuwpoort Roland Crabbe (72) overleden

Burgemeester Nieuwpoort Roland Crabbe (72) overleden

Foto: Dany Van Loo

Nieuwpoort - De Nieuwpoortse burgemeester Roland Crabbe is het voorbije weekend op 72-jarige leeftijd overleden. De burgemeester was al een tijdje ziek, maar het bericht van zijn overlijden komt toch enigszins onverwacht.

Roland Crabbe, geboren in Oostnieuwkerke op 28 oktober 1943, studeerde voor burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven en stapte na zijn studietijd in de politiek. In 1981, toen hij nog in Oostende woonde en al een tijdje werkte als bouwkundig ingenieur bij de Vlaamse overheid stond hij voor de CVP op de lijst voor de federale verkiezingen. Crabbe verhuisde even later naar Nieuwpoort en daar nam hij in 1982 voor CVP deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij haalde zes zetels en Crabbe werd gemeenteraadslid in de oppositie. Op nationaal gebied was hij een tijd kabinetsadviseur bij ministers Leo Tindemans en Paula D'Hondt.

De Nieuwpoortse CVP groeide nog bij de gemeenteverkiezingen van 1988 en nadat het de volgende jaren tot een breuk was gekomen binnen de besturende socialistische partij in Nieuwpoort, kon de CVP van Crabbe halverwege de jaren 90 een coalitie vormen met enkele afgescheurde socialisten. Roland Crabbe werd zo in 1995 burgemeester en volgde daarmee Georges Mommerency op, die bijna een kwarteeuw burgemeester was geweest.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000, 2006 en 2012 groeide de partij, ondertussen CD&V genoemd, nog en haalde ze een absolute meerderheid, en Crabbe werd telkens weer burgemeester. Professioneel ging hij in 2008 op 65-jarige leeftijd op pensioen, maar hij bleef actief als burgemeester. Enkele maanden geleden werd hij zwaar ziek en verdween een tijdje van het toneel, om daarna toch opnieuw actief deel te nemen aan het politiek bestel in Nieuwpoort.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees