Reuzen fuiven in Wenduine

Reuzen fuiven in Wenduine

Foto: vln

De Haan - In het weekend van 8 en 9 juli vinden in Wenduine de jaarlijkse reuzenfeesten plaats. Dit jaar staat het evenement in het teken van enkele verjaardagen.

In februari 1952 werden de Wenduinse reuzen Louw, Wanne en Scuteman ontworpen voor de jaarlijkse halfvastenstoet. Louw en Wanne leefden samen in een klein huisje in de omgeving van de Hubertmolen. Hij was een echte “strangedrifter”, legde haken op het strand en leurde met de opbrengst. In 1977 kwam er een vierde reus bij, Pol de Kruwer, ontworpen in opdracht van de lokale Tarpoenvissers. Hij was een 19° eeuwse garnalenkruier die, samen met zijn vrouw, zijn vangst verkocht aan de inwoners en toeristen. Met reus Kotje, vijfentwintig jaar geleden ontworpen in De Haan door Hervé Wouters, wordt het douaniersbestaan - in de volksmond de Kommiezen - in de kijker geplaatst. Carolus Tuytens ‘alias Kotje’ was douanier tussen 1840 en 1860 en verbleef in de kommiezenkoten in de duinen, waar hij ook avondles gaf.

Zestig reuzen

Deze vijf reuzen, samen met hun dorpsgenoot Mong De Vos uit Vosseslag, nodigen op zaterdag 8 juli om 17.45 uur op het marktplein van Wenduine iedereen uit voor een reuze(n)receptie met gratis Wenduinse vissoep en een optreden van het Blankenbergs Shantykoor. Om halfnegen trekt een reuzenstoet door de straten van Wenduine met deelname van meer dan zestig reuzen. Bij hun aankomst op het marktplein om 22 uur dans je en fuif je naar hartelust op het reuzenbal.
Op zondag 9 juli kan je kuieren op de rommelmarkt tussen het marktplein en het Astridpark, ben je welkom op de kunstmarkt of kom je heerlijk smullen van de overheerlijke producten uit zee. En aan animatie ontbreekt het ook niet : de vertelbus voor de allerkleinsten, muziek met de Breee Veertien en de Hitmasters, circusanimatie, poëtisch kapsalon, volksspelen…
De avond wordt afgesloten met “Vlaanderen zingt”, een gezellig muziekfeest waar het publiek de vedette is.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio