Diverse inspanningen voor veilig schoolverkeer

Muisjespad en andere alternatieven om kinderen veilig naar school te brengen

Aarschot - Met de wegenwerken aan de Herseltsesteenweg werd gevreesd voor onveilig verkeer voor de kinderen in de scholen van Ourodenberg. Met enkele initiatieven kon het stadsbestuur in samenwerking met de scholen ingrijpen.

De werken aan de Herseltsesteenweg door het Agentschap Wegen en Verkeer deden heel wat ouders vrezen dat het niet veilig meer was om hun kinderen naar hun nieuwe of vertrouwde schooltje in Ourodenberg te geraken. Op de sociale media lieten heel wat ouders hun ongerustheid blijken. Om dit weg te werken en alles op te lossen werd de laatste dagen voor het begin van het schooljaar nog menig werkkrachten ingezet.
"De laatste dagen is er hard gewerkt aan de toegankelijkheid van beide scholen en van kinderopvang Ukkepuk", zeggen Open VLD-schepenen Christel Verlinden (Openbare Werken) en Gwendolyn Rutten (Mobiliteit). "Onze dienst OW heeft rondom de twee schoolomgevingen de wegen gemaaid en gesnoeid. Vooraan aan de Herseltsesteenweg werd een opening gekapt in het lage muurtje aan Hoogvlieger zodat alvast het personeel hun wagen kunnen parkeren."
Voor de fietsers en wandelaars werd er gewerkt aan trage wegverbindingen, zoals bijvoorbeeld het wegje via de Gijmelstraat, het 'Muizenpadje'. 
"Het muizenpadje, bedacht door onze school, geeft de richting van de school aan met leuke gekleurde muizen langs de weg. Hier staan elke ochtend vijf leerkrachten aan het begin van het wegke aan de Gijmelstraat om de kinderen in groepjes op te vangen en te voet te begeleiden naar de school. En dat gebeurt dan in de namiddag ook zo maar uiteraard in de andere richting. De houten paaltjes van de muizen krijgen nog een wit fluo kleurtje tegen de wat donkerder periode die er weldra aankomt", zegt Anouk Cleeremans, directeur van bs De Hoogvlieger.

"Een alternatief dat nog volgt is het openmaken van het verbindingswegje richting Witte Molen Shopping via de Waterstraat. Aan de Herseltsesteenweg, richting Lindekensstraat heeft de aannemer van de werken een verbindingsweg gemaakt , zodat ouders hun kleine kindjes veilig naar de opvang kunnen brengen en schoolkinderen langs daar met de fiets, te voet de school ook kunnen bereiken. Er zijn door onze diensten en de aannemer op zeer korte tijd twee alternatieven uitgewerkt, en een derde komt eraan. Ook de alternatieven vanuit de Liersesteenweg zijn klaar om de kinderen veilig naar de scholen te geleiden. De beide schepenen gingen ook bij het einde van de schooldag even polshoogte nemen van het verloop van de terugweg. Op een kort moment na van wat extra drukte, verliep alles zeer vlotjes", zeggen de schepenen.

Scholen zetten zich mee in voor veiligheid
De scholen vangen 's morgens de kinderen op aan de verscheidene punten om de kinderen veilig de scholen binnen te loodsen en in de namiddag begeleiden ze hen weer naar het ophaalpunt. "Daarvoor willen we hen alvast een dikke pluim geven, want dat zijn toch allemaal extra inspanningen van directie en leerkrachten die met hun druk takenpakket nu ook nog eens zo'n 500-tal kinderen naar school gaan begeleiden over de alternatieve trajecten. Maar ook een dikke pluim aan onze uitvoeringsdienst, die vele handen te kort komt, maar toch altijd klaarstaat om mee te denken en werken en aan de mannen op de werf, die zeer hard werken en lange dagen maken om op korte termijn klaar te geraken. Want na nog een paar moeilijke maanden volgen hier vrij liggende fietspaden, een nieuw wegdek met nieuwe verlichting, veilige oversteekplaatsen en nieuwe bushaltes."

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio