Dimitri Verhulst onverwachte gast op feestavond 10 jaar muziekcentrum Bijloke

Een mens zou probleemloos een stadsquiz kunnen houden rond het aantal culturele feestelijke verjaardagen in Gent. 15 jaar OdeGand, 60 jaar Gent Festival van Vlaanderen, 15 jaar Handelsbeurs. Hou het maar eens uit elkaar. Tegelijk een bewijs natuurlijk dat Gent cultuur ademt en dat Gent cultuur ruimte geeft. Of dat cultuur Gent ruimte geeft om te ademen. Ook in de Bijloke was het afgelopen weekend feest, Het muziekcentrum bestaat namelijk 10 jaar. En vierde dat afgelopen weekend met niet minder dan 6 concerten op één avond. Schrijver Dimitri Verhulst bleek er een onverwachte invaller van dienst.

Zeshonderd bezoekers zakten vrijdagavond af naar de Bijloke, om er behalve van de obligatoire speeches van directeur Geert Riem en schepen voor Cultuur Annelies Storms (SP.A) ook te proeven van in totaal zes concerten. Vier acts speelden in verschillende zalen en het publiek kreeg de kans om te wisselen van zaal om op die manier kennis te maken met uiteenlopende genres: pianiste Gabi Sultana in het café, Frederik Coene en Elisa Medinilla lieten in Doppel voor twee piano's en video hun live klanken live opnemen, digitaal bewerken en meteen weer uitzenden in de dramastudio, terwijl Liesa Van der Aa en Movable Types jazzstandards bewerken in het Kraakhuis.

Dimitri valt in

In de concertzaal stond Too Noisy Fish geprogrammeerd en dat pianotrio stond er ook. Alleen, de heren hadden een probleem:  de Amerikaans-Amsterdamse sopraan en creatieve duizendpoot Claron McFadden moest wegens stemproblemen in laatste instantie afzeggen. Verhulst viel in voor de sopraan. Verhulst was niet helemaal onvoorbereid, want eerder maakte hij al (in een productie van De Bijloke) met Too Noisy Fish de  jazz/spoken word voorstelling  Nightwatch,. Die voorstelling doet dit seizoen overigens de culturele centra aan.

En toen was het de beurt aan Flat Earth Society zelf. Die brachten  live muziek bij de documentaire over SS Belgenland, het schip van de legendarische rederij Red Star Line, Dit tot de verbeelding sprekende vaartuig voer  tussen 1924 tot 1931 zeven keer uit voor een winterse wereldcruise van 133 dagen. Een sprookjesachtig verhaal uit een ver verleden, tot in 2015 filmopnames werden ontdekt van een deelnemer aan één van die cruises. Het Red Star Line Museum in Antwerpen maakte er prompt een documentarie van. Peter Vermeersch en zijn ludieke bende speelden er een exotische soundtrack biju: Flat Earth Society vintage stijl.

In het café zorgden de Kleptomatics daarna voor de nodige brass, jazz, riffs en funky grooves.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio