Met de 88ste plaats van de 308 kan de Demerstad niet echt ontevreden zijn

Aarschot behaalt mooie score in de Grote Gemeentetest

Aarschot behaalt mooie score in de Grote Gemeentetest

De winnaar duidelijk tevreden met de uitslag Foto: zelf gemaakt, yo

Aarschot - Op de 1747ste verjaardag van de grote kindervriend deelde ook onze krant heel wat geschenken uit. De 30 best scorende steden en gemeenten uit de Grote Gemeentetest werden tijdens een heuse show in de bloemetjes gezet.

Woensdag 6 december 2017 was een belangrijke dag voor onze krant, maar zeker ook voor alle gemeenten in Vlaanderen. Op deze herfstavond werd in de Antwerpse Zuiderkroon de grote finale gehouden van de Grote Gemeentetest, een screening van maar liefst 20 thema's gedurende twee jaren van alle steden en gemeenten in Vlaanderen. Zo werden bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de burgemeester getest, werden de kerkhoven naar orde, netheid en uitzicht getest en de toegankelijkheid van het gemeentehuis onder de loep genomen. 

De grote winnaar werd de gemeente Oostkamp en tegelijk ook de recente burgemeester Jan De Keyser. Oostkamp won het nipt van Bornem en Kalmthout. De winnende burgemeester was zeer tevreden met de overwinning en dat was duidelijk te merken aan zijn 'movements' op het podium. 

Maar Aarschot mag eigenlijk ook niet ontevreden zijn. De Demerstad behaalde van de 308 gemeenten de 88ste plaats. Als je de gelijke scores bekijkt, of met andere woorden puur naar de behaalde cijfers, dan heeft Aarschot de 49ste hoogste score. Niet slecht dus. Aarschot scoorde bijvoorbeeld uitmuntend op de kerkhoven, maar laag op de toegankelijkheid van het stadhuis. Aan dat laatste wordt momenteel hard gewerkt bij de renovatie van het stadhuis. 

In de rangschikking moet Aarschot in de regio Westerlo op de 21ste plaats, Diest en Haacht op de gedeelde 26ste plaats, Laakdal op de 66ste plaats en nipt Leuven op de 80ste plaats laten voorgaan. Maar de Demerstad ziet ook heel wat steden en gemeenten uit de regio achter zich eindigen. Herselt staat zo op de 127ste plaats, Tremelo op de 140ste plaats, Begijnendijk op de 185ste plaats, Bekkevoort op 195, Holsbeek op plaats 254, Scherpenheuvel-Zichem op 260 en Tielt-Winge op plaats 268. Tienen doet het het minst goed in de regio met een 301ste plaats. 

Voor de echte chauvinisten in Aarschot nog even vermelden dat Aarschot ook Tongeren (100), Hasselt (105),  Antwerpen (116) en de kuststeden De Haan (119) en Middelkerke (121) achter zich laat komen.

Met deze finale komt er nog geen einde aan het intensief volgen van de steden en gemeenten in Vlaanderen. "We gaan op ons elan verder en zullen in de toekomst nog opvolging doen van de gemeenten en steden en wat er zich in afspeelt", zegt  ‎Adjunct-chef Regio bij Het Nieuwsblad (Mediahuis).

Opdracht

Waaraan moet de stad Aarschot de komende periode werken om te kunnen stijgen in de rangschikking, of beter gezegd om de stap te zetten naar winst in de komende 'Grote Gemeentetest'?

Stuur uw ideeën, advies, raad, opmerkingen hierover naar nieuwsbladaarschot@gmail.com. De resultaten verschijnen (naamloos) eind van het jaar op deze site.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio