Gemeenteraad bespreekt aankoop kunstwerk Guillaume Bijl

De Haan - DE gemeenteraad bespreekt donderdagavond de bouw van een uitkijktoren op de zeedijk in Wenduine. Niet iedereen is onverdeeld gelukkig met het kunstwerk van Guillaume Bijl.

De gemeentelijke dienst toerisme van De Haan diende eind december vorig jaar bij het autonoom provinciebedrijf Westtoer een subsidiedossier in voor de realisatie van een uitkijktoren in de vorm van een twaalf meter vuurtoren op het einde van de zeedijk in Wenduine. Westtoer wil met zijn project Horizon 2025 overal in West-Vlaanderen uitkijktorens en dito platforms realiseren. Zo werden er al enkele goedgekeurd en nu krijgt ook het dossier van De Haan groen licht. Er is in een subsidie van 225.000 euro voorzien en de gemeente wil maximum 100.000 euro bijpassen.

De gemeenteraad zal de realsatie donderdagavond bespreken en dat zal wellicht voor wat discussie zorgen. Omwonenden klaagen er al over dat het gevaarte een deel van hun zeezicht zal afnemen en dienden een bezwaarschrift in. Ook de oppositie liet weten geen voorstander te zijn. “Is dit wel de beste plaats om zoiets ingrijpends te zetten?” vraagt gemeenteraadslid Wilfried Vandaele (N-VA) zich af. “Over smaak kan je discussiëren, maar ik vind de voorgestelde constructie echt niet origineel of mooi."

Guillaume Bijl is een Belgische internationaal gerenommeerd kunstenaar die ons werd voorgesteld door de curator van Beaufort 2018. Voor de gekozen locatie in Wenduine werd advies gevraagd aan het Vlaams Agentschap MDK.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio