Unieke expo opent op zaterdag 16 juni 2018

De Groote Oorlog van Eugeen Van Mieghem

De Groote Oorlog van Eugeen Van Mieghem

Fotocollectie Eugeen Van Mieghem weldra in het Stedelijk Museum Foto: IF

Aarschot - Van zaterdag 16 juni tot en met donderdag 30 augustus loopt in het Stedelijk Museum Aarschot de grootste tentoonstelling ooit van oorlogskunstenaar Eugeen Van Mieghem. 69 kunstwerken uit privécollecties en het Eugeen Van Mieghem Museum, worden uitzonderlijk samengebracht en aan het publiek getoond voor de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Eugeen Van Mieghem (1875-1930) was een Antwerpse haventekenaar en oorlogskunstenaar. Hij maakte tijdens de Eerste Wereldoorlog tekeningen van de haven en de stad Antwerpen. De oorlog maakte een grote indruk op de kunstenaar, die honderden tekeningen maakte van het armtierige leven van toen, namelijk bedelaars, ondervoede kinderen, vluchtelingen en gewonde soldaten.

Het oorlogsoeuvre van Van Mieghem is van Europees niveau en wordt door kunstcritici vergeleken met het werk van onder andere Käthe Kollwitz, Steinlen en Jean-Louis Forain. Het allerbeste binnen het genre Volgens kunstcriticus Ary Delen behoort het oeuvre van Eugeen Van Mieghem tot het allerbeste binnen het genre. Ary Delen in het tijdschrift ‘Onze Kunst’ in 1919:

“Dat we, nu de oorlog eindelijk achter de rug is, de onvermijdelijke oorlogskunst ook in ons land te voorschijn zien komen, is een feit dat ons niet verbazen moet. Het geweldige gebeuren moest ook op kunstenaarstemperamenten een diepe indruk hebben achtergelaten, om het even of ze daadwerkelijk aan de strijd op de fronten deelnamen, of het lijdensbestaan onder vreemde dwang in het bezette land doorworstelden. En we zien van beide soorten overal nu bij de vleet. Toch treft het, dat in die tamelijk eentonige overvloed, slechts zeer zelden de getuigenis van een werkelijk diepe emotie kan worden vastgesteld. Hetgeen we tot nu toe zagen, blijft, op enkele zeer zeldzame uitzonderingen na, gewetensvol maar tamelijk machinaal, meer verstandelijk dan gevoelig werk. Het werk van Van Mieghem is een van die uitzonderingen. Een zeer bijzondere kunstenaarsfiguur...”, zegt schepen van Cultuur en Evenementen Steven Omblets (CD&V).

Meer informatie: 

Wanneer: De expo loopt van zaterdag 16 juni tot en met donderdag 30 augustus. De opening van de expo is op vrijdag 15 juni om 20 uur. De toegang is gratis.  

Waar: Stedelijk Museum Aarschot Elisabethlaan 103 - 3200 Aarschot

Contact: 016 56 84 51 museum@aarschot.be www.hetgasthuis.be/museum

Openingsuren: - Dinsdag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur. - Zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. - Gesloten op maandagen en feestdagen

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio