Logo Oost-Brabant werkt aan rookvrije toekomst voor nieuwe generatie kinderen

Logo Oost-Brabant werkt aan rookvrije toekomst voor nieuwe generatie kinderen

Deze mensen zijn alvast van het roken gered Foto: IF

Aarschot - Ter gelegenheid van Werelddag zonder Tabak roepen tientallen organisaties op om meer plaatsen rookvrij te maken, met de nadruk op plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen. Jongeren beschermen tegen tabaksverslaving is hun topprioriteit. Op 28 mei ondertekenden deze organisaties, waaronder Logo Oost-Brabant, een charter. Ook de Welzijnsraad van Aarschot werkt aan de campagne.

Elke week beginnen in België honderden jongeren te roken. Dit is het resultaat van één belangrijk feit: zien roken, doet roken. De nieuwe beweging 'Generatie Rookvrij' wil dat niemand, vanaf 2019 geboren, ooit nog begint met roken. Een aantal pioniergemeenten, kinderboerderijen en ziekenhuizen nemen het voortouw. Als deze beweging verder uitdeint, zal voor de volgende generatie niet roken de nieuwe norm zijn. Dit zal jongeren weerbaarder maken om niet te beginnen met roken.

Het oorspronkelijke initiatief van Generatie Rookvrij komt van Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker, maar kreeg al snel de steun van de Belgische Cardiologische Liga, de Gezinsbond, het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, het Fonds des affections respiratoires, de Service d’Etude et de Prévention du Tabagisme en het Observatoire de la Santé du Hainaut. Ondertussen schaarden zich nog tientallen gezondheidsorganisaties en medische verenigingen achter de oproep. Op 28 mei ondertekenden ze allen het charter waarmee ze zich engageren om samen met hun leden werk te gaan maken van een rookvrije generatie.

"Generatie Rookvrij wil verantwoordelijken bij gemeenten, sportclubs, jeugdbewegingen… warm maken om hun locaties of events rookvrij te maken, ruimer dan wat de wetgever vandaag voorschrijft. Als er nog rookzones worden toegestaan, moeten die uit het zicht van kinderen verdwijnen. Haacht en Kampenhout nemen het voortouw en maken binnenkort hun speeltuinen en sportterreinen rookvrij", zegt Kim Van der Auwera van Logo Oost-Brabant. 

Acties in Aarschot

In maart startte de welzijnsraad van Aarschot, de stad Aarschot, LMN Hageland en Logo Oost-Brabant een rookstopcursus in Aarschot. Een tiental dapperen schreven zich in en volgden onder deskundige begeleiding van erkend tabakoloog Dirk Quina een traject van acht sessies om te stoppen met roken. Op 30 mei, aan de vooravond van de Werelddag zonder Tabak, ontvingen de deelnemers van de groepscursus stoppen met roken dan ook een ‘ex-roker-diploma’ uit handen van de voorzitter van de welzijnsraad van de stad Aarschot. Bovendien kregen deelnemers die alle sessies bijwoonden hun deelnamekost terugbetaald door de welzijnsraad.

Kim Van der Auwera: “De groepscursus is een mix van groepstherapie met ruimte voor een individueel programma. De groepsaanpak zorgt ervoor dat deelnemers uitkijken naar bijeenkomsten met lotgenoten en dat stoppen geen eenzame strijd tegen de sigaret is. De tabakoloog stimuleert de motivatie en sterktes van de deelnemers om rookvrij te blijven. Op het einde van de cursus hebben bijna alle deelnemers van hun uitdaging een succes gemaakt.”

“Het is prachtig om te zien dat deze deelnemers geslaagd zijn om te stoppen met roken”, zegt voorzitter van de welzijnsraad Leo Janssens bij de uitreiking van de diploma’s . “Als welzijnsraad van een Gezonde Gemeente dragen we graag bij aan dit initiatief. Daarom spraken we af om de deelnemers die alle sessies hebben gevolgd, hun deelnamekost terug te betalen. Want op elke leeftijd loont het de moeite om te stoppen. Ik wens deze trotse ex-rokers nog allemaal heel veel succes en een rookvrije toekomst toe.”

Meer informatie: www.generatierookvrij.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio