Gemeentelijk rampenplan even van kracht

Gemeentelijk rampenplan even van kracht

Overstroming in Rillaar Foto: Dirk Van de gaer

Aarschot - Gisteren werden Aarschot en de deelgemeenten op diverse plaatsen geteisterd door wateroverlast. Alle hulpdiensten waren de hele dag volop actief op het terrein. Op zaterdagochtend blijkt de situatie onder controle.

 Aan de Tieltseweg, Oudenbos, Ebdries en Heiken in Rillaar kwamen gisteren enkele woningen onder water te staan, waarbij sommigen woningen ook de elektriciteit uitviel. De 1.200 zandzakken die standaard in voorraad liggen in Aarschot, bleken niet te volstaan. Alle zandzakvoorraden binnen de Hulpverleningszone Oost werden aangesproken en verdeeld door de brandweer. Halverwege de namiddag werd de productie van extra zandzakken opgestart, maar door de situatie van overmacht was het onmogelijk om aan de grote vraag te voldoen.

"Omdat een gecoördineerde aanpak door de verschillende hulpdiensten nodig bleek, besliste ik om preventief de gemeentelijke fase van het rampenplan af te kondigen. Medewerkers van de politie en de brandweer gingen bij de getroffen huizen langs om na te gaan of de evacuatie en opvang van de bewoners nodig was. Aangezien omstreeks 2 uur vannacht bleek dat er geen nood was aan evacuatie of opvang, kon ik de gemeentelijke fase van het rampenplan afblazen", zegt burgemeester André Peeters (CD&V). "We zullen met het stadsbestuur  een aanvraag indienen bij de hogere overheid om de wateroverlast van gisteren als ramp te laten erkennen. Ook wordt nagekeken om een extra huisvuilophaling te organiseren voor de getroffen woningen."

Infosessies erosiebestrijding

Onverwacht heel toepasselijk geworden, dus wellicht voor velen van belang: de provincie Vlaams-Brabant organiseert twee infomomenten over erosiebestrijding. 

Maandag 4 juni om 19.30u – Aarschot
Capucienenklooster, Stadspark 1
 
Donderdag 7 juni om 19.30u – Rillaar
Parochiecentrum, Diestsesteenweg 315

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio