Staatssecretaris voor de Noordzee voegde de daad bij het woord

De Backer en strandclubs gaan samen strijd aan tegen plastic

Staatssecretaris De Backer, Carl Sabbe, secretaris-generaal van de WWSV en Roland Moreau, directeur-generaal van de DG Leefmilieu ondertekenen de engagementsverklaring Foto: Dany Van Loo

Nieuwpoort / De Panne / Koksijde - Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) en de strandclubs aan onze kust ondertekenden zaterdag in Nieuwpoort een overeenkomst waarbij de clubs zich ertoe verbinden minder plastic voor éénmalig gebruik aan te bieden en de nodige maatregelen te nemen om het afvalprobleem in te perken. De Backer stak meteen de handen uit de mouwen en ging met vrijwilligers het strand ruimen.

Een sok, nogal wat plastic en heel wat sigarettenpeuken: dat verzamelde Philippe De Backer zaterdagmorgen tijdens een opruimingactie op het strand van Nieuwpoort. Even daarvoor had de staatssecretaris samen met strandclubs, verenigd in de federatie Wind & Watersport Vlaanderen, een engagementsverklaring ondertekend waarbij de clubs zich engageren om minder plastic aan te bieden dat maar één keer gebruikt wordt zoals plastic rietjes, bestek en borden. In sommige clubs zijn rietjes overigens helemaal uit den boze. Ook komen er op initiatief van de strandclubs extra sensibiliseringsacties om mensen bewust te maken van de enorme problematiek van marien afval. "Dat staat allemaal in de engagementsverklaring", legt De Backer uit. "Wereldwijd drijven er in zeeën en oeanen 13.000 stukken plastic per vierkante kilomete. Zwerfvuil is een belangrijke issue. Alles begint bij de mensen zelf. Wat ze naar het strand brengen, moeten ze weer meenemen. Dat is de gouden regel, maar de werkelijkheid toont iets anders. Ik ben zeer blij met de verbintenis."

 

Acties

Er bestaan trouwens al heel wat acties in de clubs aan onze kust. Zo worden er minder PET-flessen aangeboden, wordt drank zoveel mogelijk aangeboden via herbruikbare bekers, komen er kartonnen sigarettenbakjes en extra strandopruimacties zoals dit weekend in Nieuwpoort en De Panne. In de Federal Truck wordt voor jong en oud 'clean beach classes' georganiseerd. Sommige surfclubs hebben orgininele initiatieven uitgewerkt om het afvalprobleem in te perken. "Wij werken bijvoorbeeld met een beloningssysteem", vertelt Sven Fransen van surfclub Windelkind in Oostduinkerke. "Wie een emmerje afval verzamelt, krijgt een kop koffie of een waterijsje."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio