Europese alarmdrempel ozongehalte mogelijks donderdag overschreden

Ozondrempel in Aarschot overschreden

Ozondrempel in Aarschot overschreden

Afkoelen, maar best in bewaakte waterpartijen Foto: IF

Aarschot - In vijf van de 41 meetstations in ons land is vandaag de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. Een daarvan staat in Aarschot.

In Vlaanderen werd in Schoten (188), Gellik (Lanaken), Idegem en Aarschot (telkens 181) in de late namiddag en ’s avonds de Europese informatiedrempel overschreden. En dat is geen goed nieuws voor wie gevoelig is voor luchtvervuiling of wie zware inspanningen wil of moet doen.

Het wordt de volgende dagen dan ook aangeraden om tussen 12 en 22 uur geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. 

Langdurige inspanningen zoals joggen worden best de volgende dagen vermeden, zeker wanneer de alarmdrempel wordt overschreden. Het lijkt niet echt logisch, maar binnen blijven is heel wat 'minder ongezond'. Ozonconcentraties zijn binnenshuis gemiddeld de helft lager dan in de buitenlucht. Niet echt goede vooruitzichten, maar een verwittigd iemand is er twee waard.

Een potje zwemmen is dan weer beter, maar dan best binnen en zeker niet in wellicht spannende, maar niet gewaakte wateroorden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio