Strijd tegen zwerfvuil in Oostende wordt opgevoerd

Anonieme camera's betrappen sluikstorters op heterdaad

Anonieme camera's betrappen sluikstorters op heterdaad

In gedumpte afval aan het stadhuis werden de namen van de sluikstorters gevonden. Hen wacht een fikse boete. Foto: Dany Van Loo

Oostende - Sluikstorters denken voortaan best twee keer na vooraleer ze in Oostende hun vuilnis gaan dumpen op plaatsen waar dat niet mag. Anonieme camera's en opgevoerde controles door politie en gemeenschapswachten zorgen voor een grotere pakkans.

In Oostende ging maandagmorgen de Week van de Handhaving op zwerfvuil en sluikstorten van start, een initiatief waaraan steden en gemeenten in heel Vlaanderen aan deelnemen. Carl Decaluwé, gouverneur Van West-Vlaanderen, lanceerde de campagne in Oostende en zag meteen hoe het probleem in de Stad aan Zee wordt aangepakt. "Het is een combinatie van maatregelen waarbij zes anonieme én verplaatsbare camera's een belangrijke rol spelen", zegt politieinspecteur Arne Depoorter. "Die worden afwisselend geplaatst op een zeventigtal 'hotspots' in de stad en dat levert resultaat op. Op één van de filmpjes zie je bijvoorbeeld duidelijk hoe iemand van alles probeert te dumpen in één van de afvalbakken en die daarbij beschadigt. Dat zal hem een fikse GAS-boete en de herstelling kosten."

(Lees verder onder de video)

 

 

 

Het was meteen ook prijs. aan het stadhuis werden deze morgen twee overvolle vuilniszakken gedumpt, maar de overtreders hadden pech. Tussen het afval werd de identiteit van de twee overtreders gevonden. Hen wacht een boete.

 

De camera's zijn  actief sinds april van dit jaar en er werden reeds een zeventigtal inbreuken genoteerd en dertig overtredingen opgemaakt en afgeleverd aan de betrokkenen. "In West-Vlaanderen nemen in totaal ordehandhavers deel aan acties tegen zwerfvuil en sluikstorten", aldus de gouverneur. "Preventie is zeker belangrijk, maar er moet eveneens beboet worden bij hardleerse overtreders."

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees