Bezoek tentoonstelling wederopbouw Aarschot gratis met gids

Wederopbouw Aarschot Foto: IF

Aarschot - Op zondag 28 oktober en zondag 9 december kan je onder leiding van een stadsgids een bezoek brengen aan de tentoonstelling ‘Wederopbouw tijdens en na WO I’in het Stedelijk Museum Aarschot. Na het bezoek trekt de gids nog met de bezoekers door het stadscentrum om de invloed van de oorlog op de stad ook in levenden lijve te tonen.

Gedurende 5 jaar, namelijk van 2014 tot en met 2018, werden verschillende herdenkingsactiviteiten georganiseerd in martelaarsstad Aarschot. De tentoonstelling over de wederopbouw van de stad, die bepalend is geweest voor het uitzicht van Aarschot, kadert in het programma van de herdenkingsactiviteiten van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling is op zondag 28 oktober en zondag 9 december om 14 uur gratis te bezichtigen met gids. Het bezoek wordt doorgetrokken tot in het stadscentrum, waar de gids meer uitleg geeft over de wederopbouw op onder meer de Grote Markt of de Bonewijk.

De tentoonstelling is ook vrij te bezichtigen en dat nog tot en met zondag 30 december. Wederopbouw Aarschot In het begin van de Eerste Wereldoorlog werd de stad Aarschot door de Duitsers in brand gestoken. De heropbouw van de stad gebeurde op basis van een plan van architect Arthur Pladet uit 1919. Het plan voorzag het verbreden en ontdubbelen van wegen, stadsverfraaiing en sanering van een arbeiderswijk. In 2014 werd het aanlegplan gerestaureerd. Nu staat het centraal op de expo. Verder wordt ook het plan van de vernielde huizen van Arthur Pladet uit 1915 tentoongesteld. Dat werd speciaal ter gelegenheid van deze expo gerestaureerd. De expo toont met originele postkaarten en afbeeldingen de stad Aarschot voor, tijdens en na de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog. Dit langs de twee hoofdassen van de stad, namelijk aan de provinciebaan (Leuvensesteenweg, Leuvensestraat en Martelarenstraat) en langs de staatsbaan (Theophiel De Beckerstraat, Bogaardenstraat en Schaluin). Daar werden de huizen het zwaarst getroffen. Andere straten en stadsdelen bleven onaangeroerd. De stad Aarschot, waar voorheen het classicisme zijn stempel drukte, werd heropgebouwd in historiserende stijl.

Meer informatie
Een begeleid bezoek met stadsgids aan de tentoonstelling en in de stad: op zondag 28 oktober en zondag 9 december om 14 uur. Vertrek: Stedelijk Museum Aarschot Deelname is gratis, reserveren via museum@aarschot.be of 016 56 84 51.

De expo loopt tot en met zondag 30 december. De toegang is gratis.
Waar? Stedelijk Museum Aarschot Elisabethlaan 103 - 3200 Aarschot 016 56 84 51 museum@aarschot.be www.hetgasthuis.be/museum
Openingsuren: - Dinsdag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur. - Zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. - Gesloten op maandagen en feestdagen. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio