Column: Crisis bij de politici en de mosselen bijna voorbij

Aarschot - De verkiezingen staan nu echt wel voor de deur. Als deze middag iedereen achter zijn of haar soep en de patatten zit, is het ook gedaan met ronddwalende politici in het landschap en mosselen eten

Het langverwachte tijdstip is aangebroken. Vandaag gaan (bijna) alle stemplichtigen naar de stembus en kiezen het nieuwe bestuur. Hoewel. Eigenlijk zou dat moeten. Nu wordt wel het aantal zetels bepaald door stemming, maar niet zozeer wie burgemeester en schepen wordt. Daar zit het Belgisch systeem voor iets achter en coalitievormingen nog voor de verkiezingen vaak nog meer.

Waarom voeren we niet terug het panacheren in. We duiden zelf aan welke mensen we in de gemeenteraad zetten, over de partijgrenzen heen. Simpelweg 29 bolletjes kleuren, 29 mensen aanduiden die we bekwaam vinden om ons te vertegenwoordigen in het beleid van de stad. Wie de meeste stemmen heeft wordt burgemeester. Het rechtstreeks kiezen van de burgemeester is iets dat meer en meer de kop opsteekt. Waarom ook niet de schepenen en de overige raadsleden. Voorakkoorden zijn dan niet meer nodig - lees mogelijk - en iedereen even actief meedraaien in de raad. Men wordt er ook voor betaald.

Maar even terug naar de voorbije weken. Het was woelig in Aarschot. Op het stadhuis en zeker in de werkhuizen liep men op de tippen van de tenen. Er is dan ook een en ander gebeurd. Heel wat personeelsleden maakten melding van driftbuien bij diverse politici. Raar. Want geen enkel politicus - noch raadslid, noch schepen noch burgemeester - hebben enige bevoegdheid over het stadspersoneel. Dat is enkel toebedeeld aan de stadssecretaris, nu dus de Algemeen Directeur. Hij of zij moet zorgen dat het personeel het uitgestippelde beleid van de beleidsvoerders uitvoeren, maar niet door de politici rechtstreeks aangestuurd worden. Als zelf ooit personeelslid bij een gemeentebestuur heb ik de politieke druk kunnen ervaren en wat personeelsleden meemaken in de verkiezingsperiode. Het goede nieuws voor hen is: nog maar heel even geduld en het is weer iets meer dan 5 jaren wat rustiger.

Voor heel wat verenigingen wordt het de komende jaren misschien te rustig. Hun voorbije eetdagen draaiden op volle toeren en ze konden een mooi centje opzij zetten om in 2019 volop te kunnen werken. Er zijn heel wat politici die tot vijfmaal toe in het weekend voor een mosselpot zaten. "Op de middag met frieten en 's avonds met brood", lachten enkele mosselsmullers getooid in een zelfde kleur. Tonnen mosselen werden sinds juli verzwolgen en in de mosselbanken van Yerseke heerste duidelijk crisis in de mosselgemeenschap, niet bij de mosselboeren, integendeel. Maar met de verkiezing van vandaag keert de rust in Yerseke terug, bij het werk van de boeren en de hopelijk nog wat overgebleven mosselen in het Zeeuwse zeewater. 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio