Open & N-VA gaat in zee met Vooruit! van Marleen De Soete

Wilfried Vandaele wordt de nieuwe burgemeester van De haan

Wilfried Vandaele wordt de nieuwe burgemeester van De haan

Foto: if

De Haan - Na nachtelijke en niet altijd gemakkelijke onderhandelingen hebben Open & N-VA van lijsttrekker Wilfried Vandaele en Vooruit!, de lijst van schepen Marleen De Soete een coalitieakkoord afgesloten. Vandaele wordt burgemeester.

Dat het in De Haan moeilijk zou worden, lag na het bekend worden van de resultaten meteen voor de hand. Er moest trouwens tot 20.30 uur gewacht worden vooraleer de officiële uitslag bekend raakte en dat zorgde meteen voor een patstelling: tien zetels voor Bewust van burgemeester Peter Breemersch en evenveel voor uitdager Wilfried Vandaele met Open &N-VA. Er was lang onzekerheid rond het al dan niet behalen van een tweede zetel door de lijst Vooruit! van uittredend schepen Marleen De Soete, maar eenmaal dat bevestigd raakte, werd het duidelijk dat zij de sleutel tot een nieuw bestuur in handen had. En zij koos na lange onderhandelingen om in zee te gaan met Wilfried Vandaele. "We zijn er inderdaad finaal uitgeraakt", zegt een tevreden Marleen De Soete. "Ik ben blij met het resultaat. Ik moet toegeven dat het feit dat er de voorbije legislatuur bij Bewust teveel gebeurd is, zeker een rol heeft gepeeld bij mijn beslissing. Wij hebben bovendien inhoudelijk meer garanties gekregen bij Open & N-VA."

Wilfried Vandaele wordt de nieuwe burgemeester van de badplaats. "Het was inderdaad een vreemde uitslag", zegt Vandaele. "We hebben echter met iedereen onderhandeld, ook met Bewust en met Groen. De kiezer had de kaarten op een zeer moeilijke manier geschud, maar uiteindelijk kwam er een akkoord met Vooruit! uit de bus en met mij als burgemeester. Ik heb dan onmiddellijk burgemeester Peter Breemersch op de hoogte gebracht."

Vandaele reikt de hand uit naar iedereen, ook naar de verliezers. "Eenmaal de ergste ontgoocheling verwerkt, moet het mogelijk zijn om over de partijgrenzen heen samen te werken aan een positief beleid voor De Haan", aldus nog Vandaele. "We reiken ook de hand naar Groen dat voor het eerst in de gemeenteraad komt. Ook zij kunnen een inbreng hebben in het beleid en we zullen zeker naar hun voorstellen luisteren. We zullen nu wel in de eerste plaats werk moeten maken om orde op zaken te stellen. De situatie in de gemeente raakte de voorbije jaren redelijk verziekt en verzuurd. We zullen puin moeten ruimen, de onopgeloste problemen aanpakken en het vertrouwen van het gemeentepersoneel winnen."

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio