Thermocar brengt zondag gevels van Pervijze, Houtem en Proven in kaart

Diksmuide - Zondagavond vertrekt een thermocar in Pervijze om alle voorgevels te scannen op energieverliezen. Vanuit Pervijze rijdt de wagen verder naar Houtem en Proven. In de loop van de avond en nacht worden zo 1.400 Westhoekhuizen gescreend.

Een gevelscan of ‘straatthermografie’ is een relatief nieuwe meettechniek. Een speciale infraroodcamera brengt het energieverlies langs muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten en garagepoorten in beeld. De camera wordt op het dak van een auto gemonteerd. De thermocar brengt zo alle voorgevels in beeld. Elke inwoner kan zo via een unieke warmtefoto van zijn woning weten hoeveel en vooral ook waar energie verloren gaat.  De resultaten worden in de tweede helft van maart voorgesteld.

Warmtefoto

Voor een optimaal resultaat, moet de warmtefoto genomen worden bij droog en koud weer. Aanstaande zondag voorspellen ze dus ideale weersomstandigheden. Om 19 uur start de thermocar in Pervijze. Daarna is Houtem aan de beurt. Eindigen doen ze in Proven.
 

  
Energieke dorpen
Deze actie kadert binnen het project energieke dorpen. Energieke dorpen is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en de steden Diksmuide, Poperinge en Veurne. Ze ontvangen hiervoor steun van het Plattelandsontwikkelingsprogramma Leader.
Met  'energieke dorpen’ willen we mensen bij elkaar brengen om samen aan de slag te gaan rond het besparen en het opwekken van energie. Er is een algemeen aanbod voor alle dorpen van Diksmuide, Poperinge en Veurne. Daarnaast werd in elke gemeente nog 1 dorp geselecteerd voor een meer doorgedreven begeleiding van zijn inwoners bij het besparen van energie.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio