De nieuwe fusiehaven is aan een charme-offensief bezig. "De haven mag geen onbekend ding buiten de stad zijn", zegt de nieuwe bevoegde schepen Sofie Bracke. "Het is mijn taak om de haven terug naar Gent te brengen. En te zorgen dat de Gentenaars er fier op zijn." Een belangrijke troef wordt het Havenhuis dat in mei opent op de Graslei.
En sinds zaterdagmorgen zijn er de nieuwe vaarten met de Jacob Van Artevelde. Die bestaan al jaren, maar het schip keerde tot vorig jaar ter hoogte van Sidmar. Nu de havens van Gent en Zeeland gefuseerd zijn wordt er verder gevaren: tot in Terneuzen - een trip van (als de bruggen onderweg open staan) van 2,5 uur. Een bus bracht de 80 mensen die de première meemaakten daarna terug naar de Rigakaai.
"Prachtige trip", zei Freddy De Puydt vlak voor het schip de haven van Terneuzen binnen liep.  "We wonen in Evergem. We kennen het havengebied goed. We rijden er door als we naar Gent of Terneuzen gaan. Maar nu zie je al die bedrijven eens langs de andere kant. En de gids vertelt een pak dingen die ik nog niet wist."
Jan Lagasse, samen met Daan Schalk co-CEO van North Sea Port, wuifde de eerste deelnemers uit in Gent. In Terneuzen werden de passagiers, schepen Bracke inbegrepen, opgewacht door de burgemeester van Terneuzen.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio