Reus Jan Turpijn gaat met pensioen

Reus Jan Turpijn gaat met pensioen

Foto: if

Nieuwpoort - Jan Turpijn, de bekende reus van Nieuwpoort, zet na 94 jaar een punt achter zijn rijk gevulde carrière. Op zondag 7 juli organiseren de gelijknamige Nieuwpoortse Reuzengilde en het stadsbestuur een indrukwekkend afscheidsfeest.

Het afscheid van de allergrootste inwoner van de IJzerstad is onverwacht, maar komt eigenlijk niet als een echte verrassing. De laatste jaren is het voor Reuzengilde Jan Turpijn Nieuwpoort immers steeds moeilijker geworden om nog voldoende sterke dragers te vinden.

Er zijn maar liefst 24 volwassen dragers nodig om Jan Turpijn te ondersteunen. Het is telkens opnieuw een logistieke uitdaging om hun persoonlijke agenda’s te laten rijmen met de vele nationale en internationale verplichtingen van de reus.

Er werd daarom beslist om Jan Turpijn, dé trots van Nieuwpoort, met pensioen te laten gaan.

Een groots afscheid

De Reuzengilde en Stad Nieuwpoort slaan de handen in elkaar om deze opmerkelijke gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Samen werken zij momenteel een spectaculair afscheid uit.

Veel details over de festiviteiten worden nu nog niet vrijgegeven. Dat het een grootste bedoening wordt, daar bestaat volgens schepen van Toerisme Ann Gheeraert (CD&V) geen twijfel over: Nieuwpoort heeft het unieke voorrecht om de thuishaven te mogen zijn van Europa’s grootst gedragen reus. Een betere ambassadeur voor onze stad dan Jan Turpijn bestaat niet. Het is dan ook maar normaal dat wij onze illustere inwoner uitwuiven met een reuzegroot feest. Een passend afscheid voor een grote Nieuwpoortenaar", aldus de schepen.

Het afscheid van Jan Turpijn betekent echter niet dat de reus wordt opzijgezet als stoffig museumstuk, benadrukt gildesecretaris Sanne Ramboer. “Jan Turpijn is de trots van de Reuzengilde en een écht Nieuwpoorts icoon", zegt Sanne.  "De reus weet mensen al bijna een eeuw met ontzag te vervullen. Het zou zonde zijn dat dit uniek stuk erfgoed voorgoed achter slot en grendel zou verdwijnen. De reus blijft ook in de toekomst prominent aanwezig op allerhande festiviteiten, maar eerder in een stationaire hoedanigheid. Hij zal niet meer rondwandelen, maar houdt als eregast de zaken in het oog.”

Wie is Jan Turpijn?

Met een lengte van 10m40 en een gewicht van maar liefst 750 kg is Jan Turpijn de grootste door mensen gedragen reus van Europa. Hij werd vernoemd naar de legendarische 15e-eeuwse Nieuwpoortse burgemeester Jan Turpin.

De huidige reus maakte zijn eerste opwachting op 14 juli 1963 tijdens de ‘Optocht van 101 reuzen’ in Nieuwpoort-Bad. Deze stoet was vergelijkbaar met de bestaande formule van het evenement. Op 1 september van datzelfde jaar, tijdens de festiviteiten rond 800 jaar Nieuwpoort, werd op het Marktplein een heuse doopplechtigheid gehouden voor de reus.

Tegenwoordig telt de Nieuwpoortse reuzenfamilie, met Jan Turpijn aan het hoofd, negen leden. Dankzij Reuzengilde Jan Turpijn Nieuwpoort treden zij op als belangrijke vertegenwoordigers van onze stad, zowel in eigen land als daarbuiten. Omwille van deze uitzonderlijke culturele verdienste kreeg de  Reuzengilde in 1998 de stedelijke Cultuurprijs toegekend.

In 2015 werd de Vlaamse reuzencultuur officieel erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed door bevoegd minister Sven Gatz. Een mooie stimulans voor deze unieke folkloristische traditie in onze streek

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio