Melkerhei wordt ambassadeur korte keten 2019

VIDEO-FOTO. Eerste Korte Keten Kop uitgereikt

Korte Keten Kop 2019 Foto: dvg

Rotselaar / Begijnendijk / Aarschot / Tielt-Winge - Vrijdagochtend 3 mei 2019 werd, tijdens een live uitzending van Radio 2, de eerste Korte Keten Kop uitgereikt in de schapenstallen van het Nijswolkje. Dit was tegelijk de start van de Week van de Korte Keten. Bij het Nijswolkje in Rillaar kan je vandaag, zaterdag 4 mei, terecht op hun opendeurdag.

Melkerhei uit Linter mag zich, na een ware verkiezingsstrijd, de Korte Keten Kop van Vlaams-Brabant noemen. Met deze titel wil de provincie Vlaams-Brabant hoeve- en streekproducenten of organisaties, die zich elke dag met hart en ziel inzetten voor de korte keten, een duwtje in de rug geven door hun bekendheid te verhogen.

Melkerhei

Martine Kinnart en haar zoon Pieter Arnauts zijn begin 2017 gestart met Melkerhei in Linter, naast het melkveebedrijf van Gerrit Arnauts. Op dit bedrijf worden zuivelproducten gemaakt.
Deze streekproducten gaan terug naar de basis: rauwe melk en ambachtelijke zuivel, waaronder een variatie aan harde en zachte kazen. Tweemaal per dag worden de 75 Holsteinkoeien gemolken. Een gedeelte van de melk wordt rechtstreeks verwerkt tot verse zuivelproducten.

“Ontdek het pure’ is onze slogan. We voegen geen bewaar- of bindmiddel toe en dat proeven mensen”, zegt Martine Kinnart van Melkerhei. “Met onze foodtruck doen we talloze evenementen aan. Op die manier zijn we zo mobiel als een winkel. De consument staat tegenwoordig mijlenver af van de voeding en de landbouw. Daar willen we verandering in brengen”.

De Melkerhei won de wedstrijd van de vier andere laureaten, namelijk Aardbeien Svelien uit Lennik, zelfplukboerderij PlukPlek uit Ternat, schapenboerderij Het Nijswolkje uit Rillaar en Fruit Vanhellemont uit Meensel-Kiezegem.
Meer dan 2.500 unieke bezoekers hebben gestemd”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “De laureaten speelden vaak haasje-over. Het was een spannende strijd en de laatste dagen wisselde de titelkansen van het Nijwolkje naar de Melkerhei en omgekeerd”. Marc Wynants, burgemeester van Linter was bijzonder trots op de titel voor Melkerhei.

Bekijk hier het filmpje van de prijsuitreiking: 
 

Week van de Korte Keten

De Korte Keten Kop-verkiezing vormt het startschot voor de tweede Week van de Korte Keten, die plaatsvindt in heel Vlaanderen. Met het initiatief wil de provincie Vlaams-Brabant en haar partners de afstand tussen landbouwer en consument verkleinen. “De lekkerste dingen worden vaak om de hoek geproduceerd, maar niet iedereen weet dit”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. Met de Week van de Korte Keten wil de provincie daar verandering in brengen.

"Korte Keten is niet alleen goed voor de portemonnee van de boeren -ze krijgen immers een eerlijke prijs- ook het milieu vaart er wel bij. De afstand die het voedsel moet afleggen, van veld tot bord, verkleint. Door de voedselkilometers te verkleinen, verlaagt ook de CO2-uitstoot door het transport.En we eten volgens de seizoenen", zegt Swinnen.

Dit jaar zijn er, verspreid over de provincie Vlaams-Brabant, 80 deelnemers die meer dan 100 activiteiten organiseren. Een overzicht van deze activiteiten vindt men hier

Krant van de Korte Keten

De provincie Vlaams-Brabant lanceert ook een krant over de Korte Keten. Die kan men op verschillende locaties en evenementen terugvinden. In de krant staat een verklarende woordenschat van alle korte keten-begrippen. Televisiegezicht Maureen Vanherberghen legt haar band met het landbouwleven uit, er is een artikel over een bezoek op de set van ‘Thuis’ die momenteel filmen in een Hagelandse wijngaard, en de laureaten van de Korte Keten Kop-verkiezing krijgen een plaatsje.
Wie het kruiswoordraadsel oplost, maakt kans op een waardebon voor hoeveproducten bij één van de Tour de Crème-bedrijven.

Tour de Crème

Met de campagne ‘Tour de Crème’, die loopt van 1 mei tot en met 30 september, zet de provincie Vlaams-Brabant hoeve- en streekijs in de kijker. Een ijsje eten op de boerderij is een mooi voorbeeld van korte keten.

“Ambachtelijk en met liefde gemaakt, met verse melk recht van de boerderij. Zo smaakt een ijsje het lekkerst’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. “Met onze campagne ‘Tour de Crème willen we, als streekmotor van de plattelandsbeleving, het hoeve- en streekijs in de kijker zetten. We hopen dat Vlaams-Brabanders en toeristen tijdens hun uitstappen zo’n hoeve-of streekijsje gaan eten in één van de vele boerderijen”.

Tour de Crème bundelt 13 bedrijven die ijs aanbieden met melk van hun eigen koeien of gemaakt van melk van een naburig bedrijf. Er zitten ook enkele buitenbeentjes bij zoals ijs van schapenmelk. De bedrijven zijn gespreid over de hele provincie:

Hoeve De Peinwinning in Bekkevoort
De Calogne in Galmaarden
Hoeve De Baerdemaeker Vangelder in Gooik
Paukeshof in Herent
Hof Ter Vaeren in Huldenberg
't Galgenveld in Erps-Kwerps
Krijmerie Van Gaasbeek in Gaasbeek
De Smulhoeve in Liedekerke
Het Molenhof in Merchtem
Lindehof in Merchtem
't Stappeshof in Merchtem
't Leemveldhof in Overijse
Het Nijswolkje in Aarschot
 

Dag van de Aardbei

In het kader van de Week van de Korte Keten organiseert de provincie op zondag 12 mei de Dag van de Aardbei.  Dit evenement vindt plaats bij Aardbeien Svelien in de Trontingenstraat 30 in Lennik. Bezoekers kunnen er terecht van 10 tot 18 uur. Er vindt een streekmarkt plaats met proeverijen. Men kan het bedrijf bezoeken en er is animatie voor kinderen. In samenwerking met het Koninklijk Nationaal Verbond van Aardbeitelers vindt ook de 64ste editie van de Aardbeiententoonstelling plaats.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio