Project 'Fermerie' van start

Project 'Fermerie' van start

Maandelijkse Fermerie gaat van start Foto: IF

Aarschot - De maandelijkse boerenmarkt in De Haven opent vandaag met een breed aanbod aan seizoensproducten.

"Met trots en heel veel lokale zin stellen we 'De Fermerie' voor, de eerste boerenmarkt die vanaf mei telkens de  2de vrijdag van de maand zal neerstrijken in Aarschot", zeggen Geert Verlinden, Petra Vanlommel en Wout Plasmans. "Op vrijdag 10 mei, tijdens de Week van de Korte Keten wordt het feestelijk startschot gegeven in 'De Haven' naast het station van Aarschot."
Een 19-tal lokale producenten komen er hun (voedings)waren te koop aanbieden tussen 16u en 21u. De focus ligt op lokaal, bio en eco. "Kopers kunnen hier alles vinden om een dagelijkse, lekkere, lokale, gezonde, kraakverse maaltijd op een mooie tafel te toveren en je bent vanzelf mee met de seizoenen", zegt het trio. De producten komen bijna letterlijk rechtstreeks van het veld en de marktbezoekers hebben de primeur om ze rechtstreeks van de boer te kopen. 

Geert Verlinden: "Op de markt leer je de persoon achter de producten kennen. Het eten is niet meer anoniem maar krijgt een gezicht: dat van de boer, de teler, de ‘maker’. Een garantie voor kwaliteit, want wie gaat nu eigen waar aanprijzen als het slecht is?"
De Fermerie biedt nog meer. Na je inkopen kan je blijven hangen voor een hapje, tapje, genieten van een lokale band en de ogen de kost geven aan de kunstwand die live wordt gemaakt. Kinderen krijgen alvast ruimte om te spelen terwijl mama en papa rustig markten. 
"Door lokaal te kopen, draag je je steentje bij voor een beter klimaat. En als dit dan nog eens kan op een leuke manier, dan is het toch helemaal top", zegt Geert. 
De Fermerie opent voor de eerste maal de deuren op 10 mei om 16u. Om 18u komt de Aarschotse Belleman de markt ‘inroepen’ met muzikale ondersteuning van de Bergvagabunden. Om 19.30u volgt een optreden van de Melting Baskets.
De volgende edities gaan door op 14 juni – 12 juli – 9 augustus – 13 september – 11 oktober – 8 november

De Fermerie wordt gedragen door een groep enthousiaste vrijwilligers die zich verenigen rond het idee ‘Lokale voeding’ met steun van lokale partners, voedselteams Aarschot, Buurderij Aarschot, Talentenbank, CC Het Gasthuis, De Haven, en kan rekenen op financiële tegemoetkoming van de provincie Vlaams-Brabant. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio