Openbaar ministerie en burgerlijke partijen vragen om Luc Vanden Bussche te veroordelen voor moord

Assisen Brugge: "Mijn stoppen zijn doorgeslagen"

Assisen Brugge: "Mijn stoppen zijn doorgeslagen"

Foto: mvn

Kortrijk - Op het assisenproces tegen Luc Vanden Bussche (64) heeft het openbaar ministerie en meester Jef Vermassen, die de burgerlijke partijen vertegenwoordigt, de jury om de beschuldigde te veroordelen voor moord op Alia Belromari. De man riskeert levenslang. "Er is geen sprake van voorbedachtheid", zegt de verdediging. "Dit was doodslag, geen moord."

Vanden Bussche heeft die bewuste avond in mei 2017 op een koelbloedige manier zijn vriendin eerst gewurgd met de riem van haar kamerjas om haar daarop met een mes van borst tot schaamstreek open te snijden en haar hart uit te halen. Dat legde hij naast het lichaam. Onderzoek wijst overigens uit dat tijdens het opensnijden Alia Belromari nog niet overleden was.

Meester Jef Vermassen zette de beschuldigde neer als één grote leugenaar. Volgens hem bestond er geen enkele twijfel: Luc Vanden Bussche heeft Alia Belromari met voorbedachten rade gedood, moord dus. Vermassen haalde alle verklaringen die de beschuldigde in de loop van het onderzoek en zijn proces aangaf als motief onderuit en stelde dat de reden voor zijn gruwelijke daad louter en alleen seksueel was. “Hij is een unicum. Hij had liefst vijf motieven. Mijn mening? Hij wou seks en zij had al lang duidelijk gemaakt dat ze dat niet wilde”, pleitte Vermassen. "Is hij afgewezen geweest? Heeft hij aangedrongen? Stond hij heet? Ik denk dat hij van pure colère gedacht heeft: als ik het niet krijg dan ben je eraan. Het is duidelijk: hij heeft haar verdoofd en zitten wachten tot ze in coma lag.” Meester Vermassen gelooft evenmin dat Vanden Bussche zich niets meer herinnert van wat die bewuste avond is gebeurd. “Als een proces goed verloopt en de familie kent eindelijk de waarheid, dan kunnen ze aan hun rouwverwerking beginnen, maar hier niet. Hij wil het niet zeggen. Zij moeten leven met een beeld van een mama en oma zonder verweerletsels en dan dat horrorbeeld: de borst opengereten en het hart uitgehaald terwijl ze stervende was, maar nog niet dood. En nog mogen ze de waarheid niet weten."

Ook procureur-generaal Tom Janssens vroeg in zijn rekwisitoor de jury in zijn eigen onnavolgbare stijl om Vanden Bussche schuldig te verklaren aan moord op Alia Belromari. “Hij had duidelijk het oogmerk om Alia te doden en dat gebeurde voorbedacht, ijzig kalm. Vanden Bussche volgde zijn plan, stap voor stap: niet gepleegd in een opwelling, dit was een gecontroleerde uitvoering. Alia verdiende het niet om afgeslacht te worden als een beest. Alia’s dochter Chana, die zei dat je de beste pluspapa bent, heeft recht op de waarheid. Je bent een lafaard en een leugenaar. Dit is het hof van assisen, niet het leugenpaleis", fulmineerde de procureur die ook refereerde naar een verklaring van Vanden Bussche waarbij die had gezegd dat Alia hem gevraagd had om haar hart uit te snijden, z'oals dat bij Toetanchamon zou gebeurd zijn'. “Als Toetanchamon hier iets mee te maken heeft, dan ben ik Cleopatra”, bulderde Tom Janssens.

Meester Hans Beerlandt en Wouter Buyck probeerden de jury ervan te overtuigen dat er bij Luc Vanden Bussche geen sprake was van voorbedachtheid en dat het om doodslag ging. “Wij ontkennen zeker niet dat Luc de feiten pleegde, maar we zijn ervan overtuigd dat hij zijn daden niet kon beheersen. Hij had geen plan, wat het openbaar ministerie of de burgerlijke partij ook mag beweren. Hoe gruwelijk de feiten ook zijn, het was geen moord. Wij vragen jullie dan ook om Luc te veroordelen voor doodslag. Hij pleegde de feiten in een passionele toestand, zonder echt na te denken? .Het motief? Die heeft hij sinds het begin van het onderzoek duidelijk gemaakt: Door Alia dreigde hij zijn dochter en zijn ex niet meer te zien. Dat had ze hem duidelijk gemaakt", klonk het. Chana, de dochter van Alia kon het niet aanhoren en verliet tijdens het pleidooi de zaal met slaande deuren.

Na de replieken kreeg de beschuldigde het laatste woord. "Ik heb vannacht iets op een briefje geschreven. Ik zag Alai graag. Ik heb dit nooit willen doen. Mijn stoppen zijn volledig doorgeslagen. Ik heb zoveel spijt. Chana, hopenlijk kunnen we ooit nog een praten."

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio