moordenaar krijgt celstraf van 25 jaar

Vanden Bussche schuldig aan moord op Alia Belromari

Vanden Bussche schuldig aan moord op Alia Belromari

Foto: vln

Kortrijk - De assisenjury in Brugge oordeelde donderdagavond dat de 64-jarige Kortrijkzaan Luc Vanden Bussche schuldig is voor de gruwelijke moord op zijn vriendin Alia Belromari in mei 2017. Hij kreeg daarvoor een celstraf van 25 jaar, twee jaar meer dan het openbaar ministerie had gevorderd.

De volksjury moest op twee schuldvragen antwoorden: is Vanden Bussche schuldig aan doodslag op zijn vriendin Alia Belromari en heeft hij haar gedood met voorbedachten rade gedaan, moord dus. Het antwoord was onverminderd ja. De zeven vrouwen en vijf mannen van de jury oordeelden dat Vanden Bussche die bewuste avond in mei 2017 op een koelbloedige manier zijn vriendin eerst gewurgd heeft met de riem van haar kamerjas om haar daarop met een mes van borst tot schaamstreek open te snijden en haar hart uit te halen om het naast het lichaam te leggen. Onderzoek wijst overigens uit dat toen Vanden Bussche Alia Belromari opensneed zij nog niet overleden was.

Het hof van assisen hechtte geen geloof aan de versie van Luc Vanden Bussche dat hij woest werd en Alia daarom wurgde. Dat hij met voorbedachten rade handelde blijkt uit het feit dat hij gewacht heeft tot zijn slachtoffer versuft was en dan een riem gaan halen en heeft haar daarop gewurgd.

Procureur-generaal Tom Janssens vroeg de jury in zijn eigen onnavolgbare stijl om Vanden Bussche schuldig te verklaren aan moord op Alia Belromari en werd daarin dus over de hele lijn gevolgd. "“Hij had duidelijk het oogmerk om Alia te doden en dat gebeurde wel degelijk voorbedacht, ijzig kalm. Vanden Bussche volgde zijn plan, stap voor stap. Niet gepleegd in een opwelling, dit was een gecontroleerde uitvoering. Alia verdiende het niet om afgeslacht te worden als een beest. Alia’s dochter Chana, die zei dat je de beste pluspapa bent, heeft recht op de waarheid. Je bent een lafaard en een leugenaar.” hij vroeg voor de beschuldigde een celstraf van 23 jaar. De jury was nog strenger en gaf Vanden Bussche er twee meer.

Meester Jef Vermassen die de burgerlijke partijen vertegenwoordigde haalde alle verklaringen die de beschuldigde in de aangaf als motief onderuit en stelde dat de reden voor zijn gruwelijke daad louter en alleen seksueel was. “Mijn mening? Hij wou seks en zij had al lang duidelijk gemaakt dat ze dat niet wilde”, pleitte Vermassen. Is hij afgewezen geweest? Heeft hij aangedrongen? Stond hij heet? Ik denk dat hij van pure colère gedacht heeft: als ik het niet krijg dan ben je eraan. Het is duidelijk: hij heeft haar verdoofd en zitten wachten tot ze in coma lag.”

Meesters Hans Beerlandt en Wouter Buyck, die Luc Vanden Bussche verdedigden, vroegen de jury om rekening te houden met tal van verzachtende omstandigheden. “Luc heeft een blanco strafregister, betuigde wel degelijk spijt en heeft zijn leeftijd niet mee”, klonk het. Zij vroegen verder de jury nogal optimistisch om hun cliënt een voorwaardelijke straf te geven, maar vingen bot.

Luc Vanden Bussche kreeg het laatste woord. “Ik zal mijn straf ondergaan, maar ik hoop dat u mij een beetje toekomst met mijn dochter zal gunnen. Het spijt mij enorm”, snikte hij.

De familie reageerde tevreden, maar ook emotioneel op het verdict. "De jury heeft terecht geoordeeld dat hij een moordenaar is", zegt Chana Belromari, de dochter van het slachtoffer. "Wij weten wel nog altijd niet waarom en dat vind ik heel jammer. Ik ben ook verrast dat hij een hogere straf krijgt dan gevraagd werd door de procureur. Wij waren tevreden geweest met twintig jaar, ook voor zijn dochtertje die ik altijd als mijn klein zusje heb beschouwd."

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio