Stedelijke vismijn van Nieuwpoort groeit verder

Stedelijke vismijn van Nieuwpoort groeit verder

Foto: vln

Nieuwpoort - Daar waar na een sterke groei tussen 2014 en 2017 er een stagnatie in 2018 was, groeit de vismijn in 2019 opnieuw met forse cijfers. De halfjaarlijkse cijfers van 2019 liegen er niet om en bevestigen de goede resultaten van de vorige jaren.

In de eerste zes maanden is er op de visveiling van Nieuwpoort 213.598 kg visproduct verhandeld. Dit is 54 % meer dan dezelfde periode vorig jaar. De totale besomming steeg met bijna 30 % ten opzichte van vorig jaar. Voor het eerst sinds lang behaalde de omzet op dit moment van het jaar de kaap van één miljoen Euro.

Schepen van visserij Kris Vandecasteele (CD&V) is tevreden. “De cijfers zijn opnieuw spectaculair. Het ziet er naar uit dat we een boerejaar in de vismijn zullen hebben. Tot op heden is de vismijn en zijn aanvoerders gespaard van grote tegenslagen, waardoor we uitstekende cijfers kunnen voorleggen.”

Reeds 29 verschillende vissersschepen brachten dit jaar vangsten aan. De Belgische vaartuigen zijn verantwoordelijk voor 81% van de omzet; de rest is afkomstige van Nederlandse en Franse vissers.

“De aanvoer van de garnalen is ook met 77% gestegen. Eerder kwam er in de media dat er minder garnalen in de Noordzee aanwezig zouden zijn omwille van de globale opwarming van het zeewater. Wij zien dit alvast niet terug in onze cijfers. De aanvoer is zelfs zo groot dat de prijs voor de consumenten betaalbaar blijft", aldus nog de schepen.

De meest aangevoerde soorten zijn garnaal, tong, bot, pladijs en hondshaai. Door de beperkende maatregelen in de eerste maanden van het jaar zien we daar de zeebaars nog niet in terug. Het najaar is traditioneel het seizoen van garnalen, de zeebaars wordt sinds april terug aangevoerd.

Schepen Kris Vandecasteele : “Dit jaar hebben we ook meer aanvoer van wulken. Daar waar er vorig jaar over dezelfde periode slechts 2 ton werd aangevoerd, is dit nu al 14 ton. We volgen de ontwikkeling van deze markt verder op.”

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio