Viswinkels De Panger en de Mosselcentrale blijven open

Controverse rond sluiting viswinkels op de Kaai te Nieuwpoort

Controverse rond sluiting viswinkels op de Kaai te Nieuwpoort

Foto: vln

Nieuwpoort - Het bericht over de sluiting van de viswinkels op de Kaai van Nieuwpoort heeft voor nogal wat controverse gezorgd. In tegenstelling tot het overgrote deel van deze handelszaken heeft vishandel De Panger alvast beslist voorlopig open te blijven, net als de Mosselcentrale in de Havenstraat.

De talrijke viswinkels pal op de Kaai van Nieuwpoort, door hun locatie toch een van de toeristische troeven van de IJzerstad,  hebben het in deze coronatijden allesbehalve gemakkelijk. Bekende zaken zoals vishandels Jens, Albert en Gaëtane en Birger hebben dan ook beslist om de deuren te sluiten. Vishandel De Panger blijft voorlopig nog open van 9 tot 14 uur en ook de Mosselcentrale, weliswaar niet op de Kaai maar in de Havenstraat, gaat niet dicht.

Schepen Kris Vandecasteele (CD&V), bevoegd voor Visserij, noemde het bericht over de sluiting misleidend en stelde onder meer dat de Vismijn open blijft om de bevolking van de Westkust te voorzien van verse vis. Dat laatste is inderdaad zo en dat stond niet anders in het artikel. Er werd begin deze week trouwens ruim twaalf ton verse vis aangevoerd in de Nieuwpoortse vismijn en dat vindt zeker zijn weg naar diverse vishandelaars in de regio. Er staat nergens in het artikel dat de vismijn sluit. Om alle misverstanden te vermijden: in tegenstelling tot particulieren mogen vishandelaars wel degelijk naar Nieuwpoort komen om op de visveiling verse vis te kopen en die te transporteren naar hun afnemers. Dat neemt echter niet weg dat op de Kaai, en daar lag in het bewuste artikel dus de focus op – niet op de groothandel, noch op de verkoop in de vismijn aan de handelaars – het overgrote deel van de winkels die specifiek op de Kaai gevestigd zijn, dicht gaat. Vishandel De Panger blijft voorlopig nog open. “Op zijn minst nog deze week”, zegt Joachim Moeyaert, samen met Bernd Baert de eigenaar van de Z. 279 Rambler. De respectievelijke echtgenotes van de reders, Natacha Baert en Lindsey Wittrock baten samen met Isabelle Baert de Panger uit. “Onze vis gaat dus rechtstreeks naar de winkel. Verser kan niet. Maar we zullen moeten afwachten hoe de zaken evolueren. Maar de Panger blijft op vandaag voorlopig dagelijks open van 9 tot 14 uur, uitgezonderd op dinsdag.”

levenslijn afgesneden

Vishandelaar Romeo Rau, eigenaar van vishandel Jens op de Kaai en voorzitter van de vzw Promovis reageert fel op de heisa. “Het is nu het moment niet om politiek incorrect te zijn”, stelt Rau. “We hebben geen behoefte aan een verkeerde analyse waarom de vishandels op de Kaai sluiten en waarom de visprijzen imploderen. Als de hogere overheid samen met de lokale overheid de mensen verbiedt om naar de kust te komen of hun tweedeverblijf op te zoeken, dan blijft zoiets niet zonder gevolg. De vishandels langs de Kaai floreren niet omdat deze overheden nieet in het minst de voor onze zaken heel belangrijke doelgroepen, toeristen en tweedeverblijvers, viseren. Onze levenslijn wordt tijdelijk afgesneden, punt.  Geen klanten betekent geen handel, geen handel betekent geen vraag en geen vraag zorgt voor een implosie van de prijzen. Vis is een te mooi product om te grabbel te gooien voor peanuts. Rederijen kunnen hierop anticiperen door tijdelijk hun activiteiten te verlagen en zo een aanbod aan te landen meer in functie van de felle vermindering in vraag. Een lokale overheid die nu misbaar maakt omtrent ‘de viswinkels sluiten’ zet echt de zaken op zijn kop. Het is een teken aan de wand dat er zoveel dicht gaan. Dit is een inherent gevolg van het gehanteerde beleid, niet meer, niet minder”, besluit Romeo Rau.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio