Meer dan 1 miljoen euro voor aanpak coronacrisis

Meer dan 1 miljoen euro voor aanpak coronacrisis

Overzicht investering Corona crisis Aarschot Foto: Stad Aarschot

Aarschot - Het stadsbestuur van Aarschot stelde alles in het werk om de noden ten gevolge van de coronacrisis zo goed mogelijk op te vangen. In totaal maakte de stad hiervoor al meer dan 1 miljoen euro vrij.

Burgemeester Gwendolyn Rutten: “Het einde van de eerste golf besmettingen van het coronavirus is nu in zicht. Volgens de laatste cijfers telt Aarschot op dit moment 152 bevestigde gevallen, of 1 op 198 inwoners. De afgelopen twee maanden hebben we heel wat crisismaatregelen genomen om de omstandigheden zo veilig en dragelijk mogelijk te maken. Nu is het voor de stad zaak om stelselmatig over te schakelen naar structurele sociale en economische maatregelen. Al moeten we voorzichtig blijven, gezien het risico op een tweede piek nog steeds reëel is.”

In de aanpak van de coronacrisis focust het stadsbestuur op vier pijlers, namelijk lokale economie, onderwijs, welzijn en de Aarschotse burger. “In totaal maakten we tot op 28 mei al 1.134.705,57 euro vrij om te ondersteunen waar nodig en mogelijk.", zegt Rutten.

Lokale economie
De lokale economie lijdt zwaar onder de coronacrisis. Handels- en horecazaken, marktkramers en kermisreizigers gaan door een heel moeilijke periode. "We helpen hen waar het kan. Zo hebben we voor 2020 de belasting op de terrassen en de retributie voor kermissen geschrapt. De marktkramers krijgen een vrijstelling voor hun retributie zolang de markt niet kan doorgaan. Tegelijkertijd verdubbelen we de toelagen voor het handelaarsverbond Aarschot Parelt, de middenstandsraad MiA en de Koninklijke Marktkoopliedenbond. Daarnaast zorgden we ook voor logistieke ondersteuning met communicatiemateriaal zoals affiches en vloerstickers, met plexiglazen wanden en met de lancering van de website www.winkeleninaarschot.be. ?Zo hebben we in totaal hebben 280.084,15 euro besteed ter ondersteuning van de lokale economie", zegt Rutten.

Onderwijs
Aarschot is een scholenstad, dat zit in haar DNA. "Als stadsbestuur nemen we dan ook onze regierol op. We ondersteunen de scholen waar het kan. Zo schonken we voor 162.932,35 euro aan ICT-materiaal aan alle scholen op ons grondgebied om voor zo veel mogelijk leerlingen thuisonderwijs mogelijk te maken. We zorgden ook voor logistieke ondersteuning opdat de scholen op een veilige manier kunnen heropstarten. Zo investeerden we in handenwastafels en ander beschermingsmateriaal. Daarnaast stonden we mee in voor de organisatie van de noodopvang. In totaal maakten we 335.121,85 euro vrij om het onderwijs de nodige steun te bieden in deze coronatijden", stelt het stadsbestuur.

Zorg voor de inwoners
De coronacrisis heeft ook een grote impact op het welzijn van iedereen. Het stadsbestuur wil  ook de lokale zorgsector zo goed mogelijk bijstaan. "We investeerden in een strategische stock aan mondmaskers, in de opstart van het triagecentrum en de opstart van het schakelzorgcentrum. Ook voor ons woonzorgcentrum Sint-Rochus leverden we de nodige inspanningen. Daarnaast maakten we werk van initiatieven als het vrijwilligersplatform Aarschot Helpt, de concerttours langs de woonzorgcentra en andere residentiële verblijven en de verdeling van speelpakketjes en van lakens om mondmaskers te maken. Onze stad heeft zo de voorbije weken 221.630,92 euro besteed om goed zorg te dragen voor haar inwoners", vervolgt het stadsbestuur.

Waardebon van 10 euro voor élke Aarschottenaar
Met deze waardebon wil het stadsbestuur élke Aarschottenaar – of het nu een pasgeboren baby of een eeuweling is – een duwtje in de rug geven. De inwoners kunnen hun waardebon besteden bij de deelnemende handels- en horecazaken in Aarschot en de deelgemeenten. Via de waardebonnen zullen alle Aarschottenaren samen 302.650 euro besteden bij de Aarschotse handel en horeca, een boost voor de lokale economie. Inclusief de werkingskosten voorziet de stad 323.835,52 euro om elke Aarschottenaar die waardebon van 10 euro te kunnen schenken

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio