Tentoonstelling 'Dead End Rhapsody' start 6 november in Antwerpen

Gerard Godal : "Leven we allemaal in een doodlopende straat?"

Lille - Onder de noemer 'Dead End Rhapsody' start vanaf 6 november een nieuwe expositie van beeldend kunstenaar Gerard Godal uit Gierle (Lille) in Galerie Ludwig Trossaert te Antwerpen. Godal raakt in dit project de ziel van de kunst aan, hij dwingt ons na te denken over geloof in de kunst maar ook geloof in abstracte zin.

Nieuw metafoor

Gerard Godal introduceert een nieuwe metafoor, namelijk het verkeersbord 'doodlopende straat' (of dead end) in zijn werk. "Enderzijds staat dit symbool voor de zoektocht in het doolhof van de hedendaagse kunstwereld, anderzijds verwijst het naar de horizontale dimensie van religie", aldus Godal.

Godal wil iets veranderen in de kunst. Hij bestudeert de kunstgeschiedenis en onderzoekt de meesterwerken die de tijd overleefden. Op die manier ontdekt hij stromingen en richtingen, steeds verder van zijn eigen weg zoekend. Soms loopt een denkrichting echter dood omdat deze tot niets heeft geleid, het kunstwerk word overschilderd met een doodlopende straat. Het verkeersteken 'dead end' wordt aldus een krachtig metafoor en visualisatie van Godals queeste.

Zoek de Rechtvaardigheid in het nieuwe

Soms geeft Godal het verkeerdbord 'dead end' twee zijwegen om uit de impasse te geraken. "Het teken neemt dan de vorm van een Latijns kruis, zo wordt de horizontale dimensie van het religieuze symbool benadrukt. De metafoor van het kruis in de vorm van een doodlopende straat accentueert het leven hier en nu". Godsdiensten moeten volgens Godal mee ten strijde trekken om onrecht en onrechtvaardigheid uit te roeien en kunnen de maatschappij mee organiseren op een verdraagzame manier.

Godal overschildert werk van Rubens

Als blikvanger werd een schilderij van Rubens overschilderd met een halssnoer 'dead end'. Godal gaat hier bijzonder gewaagd te werk. Madonna met Kind wordt 'Madonna met halssnoer' en dit werk verenigt twee betekenissen van de metafoor doodlopende straat. Enderzijds de visualisatie van zijn zoektocht in de kunstwereld en anderzijds het benadrukken van de horizontale dimensie van religie.


Praktisch

Tentoonstelling Beeldend kunstenaar Gerard Godal van 6 tot en met 28 november.

Openingsuren: woensdag tot zaterdag van 14 tot 18u of op afspraak. Zondag 8 en 22 november van 14 tot 18u

Waar? Galerie Ludwig Trossaet, Museumstraat 29, Antwerpen (Zuid)

Meer info? www.gerardgodal.be

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio