Nieuwe ambachtcruises laten toeristen proeven van de oorlogsverhalen en streekspecialiteiten

Nieuwpoort - Vanaf 9 juni 2011 organiseert Seastar als enige rederij in de Westhoek toeristische cruises op het kanaal Veurne-Ambacht, die toeristen laten proeven van het oorlogsverleden en de streekspecialiteiten van Veurne.

Zo voeren de tochten tussen Nieuwpoort en Veurne langs de Nieuwpoortse sluizen van Karel Cogge, en het polderdorp Wulpen, bekend om zijn talrijke steenbakkerijen, gevolgd door een typisch Veurns diner met streekgerechten, zoals potjesvlees, kletskopkoekjes en boetelingpralines. Met de ambachtcruises speelt Seastar in op de stijgende vraag van toeristen naar georganiseerde themavaarten.

De nieuwe ambachtcruises, die varen tussen de Westhoeksteden Nieuwpoort en Veurne, starten aan de Nieuwpoortse sluizen, die sluizenwachter Karel Cogge in 1914 openzette om de Duitsers uit het achterland te weren. Ze voeren de bezoekers langs de belangrijkste oorlogsplekken van Veurne, zoals de Frontzate en het militair vliegveld van Koksijde, langs het polderdorp Wulpen, bekend om zijn vele steenbakkerijen, en de waterzuiveringsinstallatie, onder begeleiding van Westhoekkenner Miguel Bouttry. In Veurne bezoeken de toeristen het Stads- en Landshuis en de Sint-Walburgakerk, en kunnen ze proeven van typische Veurnse streekgerechten en streekbieren, zoals potjesvlees, meringuetaart, kletskopkoekjes, boetelingpralines, Boetelingbier en Sprokinbier.

'De voorbije jaren merken we dat themavaarten, zoals onze Captain’s Cruise voor bourgondiërs en onze whisky-cruises op de IJzer, steeds meer in trek komen bij de toeristen', zegt Andy Olislagers, zoon van de kapitein. 'Vooral groepen zijn op zoek naar kant-en-klare toeristische pakketten, zodat ze zich tijdens hun ontspannende daguitstap geen zorgen meer hoeven te maken over bijvoorbeeld de gids en het diner. Met onze ambachtcruises spelen wij daar op in, en laten we toeristen in alle rust het rijke verleden van Veurne ontdekken, inclusief professionele uitleg door de gids en het genot van de streekgerechten.'

Kapitein Olislagers stamt af van een generatie binnenschippers en bevoer samen met zijn vrouw alle grote rivieren en kanalen in Europa. Sinds twintig jaar organiseert hij met zijn familiebedrijf Seastar passagiersvaarten om toeristen, maar ook scholen en bedrijven, de rijke geschiedenis van de regio van dichtbij te laten ervaren.

De eerste ambachtcruises tussen Nieuwpoort en Veurne gaan door op 9 juni, 23 juni, 3 september en 17 september, telkens van 10 uur tot 16.30 uur. Groepen kunnen bij de reservering kiezen tussen een geleid bezoek aan Veurne, of een degustatie van de Veurnse streekspecialiteiten. Reserveren kan via 058-23.24.25. Meer info op www.seastar.be.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio