Zoektocht naar nieuwe 'Aarschotse Bruine' goed begonnen

Proefpanel 'Aarschotse Bruine' zette start goed in

© Dirk Van de gaer

Aarschot was jarenlang gekend voor zijn brouwersactiviteiten en zeker voor de typische ‘Aarschotse Bruine’, een streekgebonden biersoort met lokale varianten in smaak, geur en kleur. De 2 bekendste brouwerijen, Brouwerij Tielemans en Brouwerij Valvekens, sloten eind jaren ’60 hun deuren. Aarschot is nu in volle zoektocht naar de nieuwe 'Aarschotse Bruine'

Dirk Van de gaer

Aarschot gaat zijn biergeschiedenis in ere herstellen, namelijk door opnieuw de 'Aarschotse Bruine' te gaan brouwen. Hiervoor werd een project uitgewerkt dat ondertussen ook al veel ondersteuning kreeg. Het volledige project bestaat uit drie trajecten, van proeverij en inzameling van informatie tot belevingscentrum en toeristische exploitatie.

Driedelig project Tijdens deel 1, dat plaats vindt in 2011 wordt gezocht naar het smaak- en brouwproces van de ‘Aarschotse Bruine’. Deel 2 volgt in 2012 en omvat de bouw van een werkende brouwinstallatie. De laatste opdracht start in 2012 en is de uitwerking van een kwaliteitsvolle toeristische ontsluiting. Hiervoor zal er samengewerkt worden met externe partners. Het streefdoel is een permanent belevingscentrum met een tentoonstelling op de Gasthuissite. Verder is het de bedoeling om afgeleide toeristische producten uit te werken, zoals arrangementen, streekgerechten en evenementen rond biercultuur en smaak. Het is niet de bedoeling het bier te commercialiseren en te verdelen.

Het proefpanel wikt en weegt Na een succesvolle oproep tot kandidaat-proevers en getuigen werd op woensdag 1 juni 2011 een eerste proefsessie georganiseerd in CC Het Gasthuis. 14 dagen later volgde een tweede. Het doel is om samen de smaak, geur en kleur van de ‘Aarschotse Bruine’ terug in het leven te roepen. Tijdens de eerste 2 sessies werden alle proevers ingeleid in het project dat velen als een ‘avontuur’ ervaren. Daarnaast werd een reeks bestaande bieren geproefd. Het ging zowel om commerciële bieren als streekbieren. Een 12-tal bieren passeerden de revue en dit onder leiding van de vereniging De Aarschotse Bierwegers. Het proefpanel werd gevraagd om het aangeboden bier te vergelijken met hun herinnering aan de smaak, geur en kleur van de ‘Aarschotse Bruine’. Op basis van meer dan 50 meningen zal het brouwen van de eerste proefbrouwsels nu van start gaan. Deze zullen worden geproefd vanaf september 2011. Bier- en wijngilde ’t Alternatief zorgt voor de proefbrouwsels.

Meer dan alleen maar proeven Naast het proeven wordt van de gelegenheid gebruikgemaakt om getuigenissen over het brouwproces te verzamelen en anekdotes op te tekenen. Alles wordt gefilmd om later te gebruiken in het bierbelevingscentrum. Enkele fantastische verhalen werden reeds geregistreerd. De teloorgang van de brouwerijen werd geduid door enkele nabije getuigen en de sfeer van de naoorlogse kroegen werd meermaals bewierookt.

Er werden belangrijke aanwijzingen over het brouwen verzameld. Zo weten de brouwers ondertussen welke gisten werden gebruikt en welke 2 hopsoorten ze nodig zullen hebben. Ook het gebruikte water is van belang. Daarom werd reeds contact opgenomen met Cristal Monopole, bottelaar van het lokale kwaliteitsvolle ‘Aarschotse’ mineraalwater. Cristal Monopole biedt graag zijn medewerking aan deze zoektocht aan. Het ‘Aarschotse’ mineraalwater is immers de beste benadering van het originele putwater dat in Brouwerij Tielemans op meer dan 100 meter diepte werd opgepompt om de ‘Aarschotse Bruine’ te brouwen.

Zeer divers panel Het proefpanel kent een zeer diverse samenstelling: enkele medewerkers van Brouwerij Tielemans, gewezen café-uitbaters die de ‘Bruine’ nog hebben getapt, grote ‘Bruine’-fans van weleer, kritische bierliefhebbers, leden van bier- en wijngilde ’t Alternatief en De Aarschotse Bierwegers en jonge geïnteresseerden die de smaak alleen uit boeken en van getuigenissen kennen. Samen werken ze aan een uniek erfgoedproject: een stukje Aarschotse geschiedenis terug tot leven wekken.

Investeringssubsidie provincie Vlaams-Brabant Vzw Toerisme Vlaams-Brabant kende aan dit project een investeringssubsidie van 20.000 euro toe. Gedeputeerde Monique Swinnen, verantwoordelijk voor toerisme, steunt dit toerisme- en erfgoedproject tenvolle. Voor het ‘Aarschotse Bruine’-project werd in totaal reeds 120.000 euro subsidie verkregen.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio