Prettig en efficiënt aan de slag in uw thuiskantoor voor één dag

10 tips voor prettig en efficiënt thuiswerken op de nationale stakingsdag

10 tips voor prettig en efficiënt thuiswerken op de nationale stakingsdag

Foto: dvdb

Bonheiden - Door de staking moeten maandag heel wat mensen noodgedwongen thuis aan de slag. Proffessional Organiser Sara Van Wesenbeeck vertelt hoe u gezellig en ongedwongen aan de slag kunt in uw kantoor voor één dag.

Tip één:Maak een duidelijke scheiding tussen je werk en je privé. Je gaat de gewonnen file- tijd invullen met huishoudtaken of met een bezoek aan de dokter of met boodschappen doen. Wie thuiswerkt moet de grens tussen werk en privé goed bewaken of anders daalt de productiviteit of moet je 's avonds later doorwerken om je werk gedaan te krijgen en dat kan niet de bedoeling zijn. Zorg ook dat je werk niet verstoord wordt door privé-aangelegenheden en omgekeerd.

Tip twee: Maak een goede planning en volg een strak werkschema. De verleidingen voor wie thuiswerkt zijn groter dan voor wie op kantoor werkt. Er zijn geen collega's en er is geen controle. Voor je het weet zit je uren over te werken en dat kan ook niet de bedoeling zijn.

Tip drie: Leer te starten met stoppen. Het is niet omdat je thuiswerkt en je eigen uren kunt bepalen dat je moet overwerken. Altijd verderwerken en geen rust of tijd nemen voor jezelf, komt je productiviteit niet ten goede. Neem voldoende pauzes. Creëer een stoproutine om daarna tijd te maken voor het opladen van je batterijen.

Tip vier: Kleed je alsof je naar kantoor gaat. Dat maakt mentaal een heel verschil.Dus wie thuiswerkt, laat zijn pyjama in de kast.

Tip vijf:Crëer een prettige en inspirerende werkplek. Wie zich goed voelt in zijn thuiskantoor , heeft ook minder redenen om die werkplek te verlaten en afleiding te zoeken elders in huis. Bij voorkeur heb je een ruimte die je echt om te werken reserveert. Richt die ook in zoals een echt kantoor, met een gemakkelijke bureaustoel, een goede verlichting, een goed bureau en een up-to-date uitrusting.

Tip zes: Hou alle spullen binnen handbereik. Wat een tijdverspilling als je steeds je nietjesmachine moet gaan zoeken tussen het speelgoed van de kinderen of je pennen in hun kamer. Zorg dat alles wat je nodig hebt een eigen plaats heeft.

Tip zeven:Maak duidelijke afspraken met je huisgenoten over wanneer je werkt en of ze je mogen storen. Vraag ook aan je huisgenoten om die afspraken te respecteren. Natuurlijk kun je samen met hen eten.Zo heeft iedereen er wat aan en is het voor jou een leuke onderbreking.

Tip acht:Maak goed afspraken met je familie en vrienden. Als je thuiswerkt, hebben familie en vrienden de neiging om langs te komen, want je bent toch thuis. Die afleidingen moet je vermijden want ze knabbelen aan je werktijd en voor je het weet zit je 's avonds nog te werken, als hun werktijd er op zit. Trek van in het begin grenzen en hou je er aan. Zit zelf ook niet te sms'en of te chatten met vriendinnen.

Tip negen: Werk thuis zoals je op kantoor werkt. Volg de dagindelen van je kantoor. Het verschil is dat je tijdens de pauze even de krant kunt lezen, of een ommetje in de tuin maken. Dat zijn dingen waarvoor je collega's je alleen maar zullen benijden. Je zult zien dat je op die manier heel wat werk kunt verzetten en heel productief kunt zijn.

Tip tien:Geniet op je thuiswerkdag van het feit dat je niet in de file hebt moeten staan.

Voor meer info: zie ook www.plusorganizing.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio