Parkinsonpret?

Parkinsonpret?

Foto: Chantal Proost

Oud-Turnhout - Chantal Proost heeft samen met lotgenote Mia De Coninck het boek "Parkinsonpret?" geschreven. In 36 korte beschouwingen vertellen de twee over hun leven met de ziekte van Parkinson. Het boek wordt zondag 22 april voorgesteld op de wereld Parkinsondag in het Citadelpark van Gent.

Chantal kreeg twee jaar geleden als prille veertiger te horen dat ze de ziekte van Parkinson heeft. Een hersenziekte waarbij de zenuwcellen langzaam afsterven. Die diagnose kwam hard aan, maar Chantal is vastbesloten om haar eigen levensverhaal te schrijven. Dat doet ze letterlijk met haar eerste boek "Proost, Mr. P." waarin ze haar nieuwe levensgezel introduceert. 'Dat eerste boek heeft me geholpen om de diagnose te verwerken. En later heeft het ook andere lezers steun gegeven. Dat hebben ze me toch verteld.'

Kort nadat haar eerste boek uit was, leerde Chantal Mia De Coninck kennen via de website Jopark, een website over jonge Parkinsonpatiënten. Ze begonnen een briefwisseling zonder elkaar ooit ontmoet te hebben. 'Toen we die eerste columns naar elkaar schreven, merkten we al snel dat het klikte tussen ons. Na drie maanden heen en weer te mailen, hebben we een eerste keer afgesproken en besloten samen een boek te schrijven.'

Parkinsonpatiënten

In "Parkinsonpret?" vertellen de schrijfsters meer over de ziekte zelf. In 36 korte verhalen delen de dames hun eigen ervaringen waarbij ze geen humor schuwen. Tegelijk willen Chantal en Mia meer uitleg geven aan mensen die niet vertrouwd zijn met de ziekte.

Parkinsonpatiënten zijn vooral te herkennen aan hun bevende ledematen en vaak zorgt dat voor vreemde gedragingen. Het is belangrijk dat omstaanders kunnen omgaan met de ziekte. 'Niet zo lang geleden werd een Parkinsonpatiënt een café uitgezet, omdat men dacht dat die persoon te veel gedronken had.' Een pijnlijk misverstand vindt Chantal.

Met haar tweede boek wil Chantal Proost lotgenoten extra steun bieden. Ze laat weten dat het leven altijd de moeite waard blijft. En dat schrijft ze niet alleen. Ze toont het ook, want Chantal gaat geen enkele uitdaging uit de weg. 'Momenteel train ik om in augustus de Mont Ventoux per fiets te beklimmen. Met deze actie help ik het Parkinsonfonds te ondersteunen.' Of Chantal het haalt, lezen we misschien in haar volgend boek.
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio