Paardenliefhebber in hart en nieren is Belgisch Kampioen

Sven Grouwels Foto: Dirk Van de gaer

Aarschot - Sven Grouwels is verknocht aan zijn paarden. Hij haalde ook al heel wat bekers en trofeeën binnen.

" Ik ben begonnen met paardrijden als ik 5 jaar was. Mijn vader Herman heeft altijd paard gereden en dus ben ik er eigenlijk tussen geboren.  Ik heb eigenlijk nooit anders gekend" vertelt Sven Grouwels.

Het paardrijden heeft Sven vanaf jonge leeftijd  enorm geboeid. Eerst reed hij een  vijftal jaren met zijn pony. Op 10 jarige leeftijd schakelde hij over naar de paarden. Hij ging in die tijd ook altijd mee met zijn vader naar de wedstrijden om hem te helpen en heeft in die tijd heel veel geleerd.

-"Ik ben pas wedstrijden beginnen rijden toen ik met de paarden ben begonnen op mijn 10 jaar. De eerste twee jaar was dit enkel dressuur. Er werd toen thuis getraind in de andere disiplines. Vanaf mijn 12 jaar ben ik ook begonnen met jumping en eventing op wedstrijd. Hiervoor had ik een ervaren paard doorgekregen van mijn vader waarmee hij reeds zeer mooie resultaten had behaald. Dit was een heel groot voordeel aangezien het paard door haar ervaring mij in grote mate kon helpen en me door het leerproces kon leiden", vervolgt Sven.

"Momenteel heb ik een vijftal paarden voor de eventing, dat voor mij toch de meest geliefde tak van het paardrijden is. In de hoogste klasse (Zwaar) van de LRV, dit is de organisatie waar ik het grootste deel van mijn wedstrijden doe en waar ik ook al van het begin af ben bij aangesloten, rij ik met  'Vennoot van de Melle (v. Feo)' waarmee ik nu voor het tweede jaar op rij Belgisch kampioen ben geworden. Vennoot is nu 14j en ik heb hem zelf al 10 jaar onder het zadel, een nauwe band dus".

"Daarnaast heb ik ook een tweede paard, namelijk  'Boris (v. Skippy II)' op dit niveau waarmee ik nu ook al een 7 tal jaren rijd. Het paard 'Boris' is in eigendom van Andre Cooman. Met deze 2 paarden rij ik ook af en toe internationale 2** eventing wedstrijden.
'Fenner (v. Randel Z)' is een paard van ons dat nu klaar gemaakt wordt om tussen dit en twee jaar ook naar het hoogste niveau te gaan.  Hij loopt nu al zeer goed in de klasse Licht".
"Daarnaast heb ik ook 'Widia-Bo' (v. Mondriaan) onder het zadel.  Dit is het paard van mijn vriendin Timna. Dit paard zijn we ook langzaam aan het opwerken in de eventingsport.
Sinds dit jaar is er ook een jong 4 jarig paard 'Indiva v/d Langeweg (v. Hennesy XO)' dat we zelf gekweekt hebben.  Dit paard wordt nu ook opgeleerd".

"Op de tornooien, indoor- en buitenjumpings neem ik deel met nog een aantal andere eigenaarspaarden. Zo heb ik in de klasse Zwaar (1m30) 'Chester Z (v. Carlo Z)' in eigendom van Eddy Claeskens. Met dit paard heb ik deze winter het provinciaal kampioenschap gewonnen. In de klasse Midden (1m20) loopt 'Focus (v. Obsession)' van eigenaar Rik Nijs. Voor de wedstrijden Jonge Paarden rij ik dit jaar, naast onze 4 jarige merrie (Indiva) ook de 6 jarige 'Gucci of Roses (v. Cicero)' en de 6 jarige 'Hedera (v. Luxius), allebei van andere eigenaars", voegt Sven er trots aan toe.

"We rijden voornamelijk in de LRV en proberen daar toch telkens de paarden te selecteren voor de provinciale en nationale kampioenschappen. Hierbij blijft het nationaal kampioenschap eventing de belangrijkste. Hier ben ik voor het tweede jaar op rij met 'Vennoot' Belgisch kampioen. En hieruit wordt er om de 2 jaar een selectie gemaakt voor een Belgisch team, bestaande uit 8 ruiters, dat deelneemt aan het Europees kampioenschap voor Rual Riders, niveau 2**. Met 'Vennoot' heb ik reeds 3 maal deelgenomen aan het EK. In 2007 in Zweden waren we 21e, in 2009 in Hongarije 9e en vorig jaar in Engeland 6de. Telkens hebben we daar in het landenklassement een zilveren medaille behaald. Vorig jaar heb ik met 'Amaris v/h Meerdaalhof (v. Lys de Darmen) het provinciaal kampioenschap indoor jumpingen gewonnen. Ik deed dit dit  jaar met 'Cheser Z' .

"Er gaat enorm veel tijd naar het trainen van de paarden en dit doe ik niet alleen. Elke dag na het werk rij ik enkele paarden op verplaatsing of thuis. Zo probeer ik alle paarden minstens 1 maal per week of indien nodig meer onder het zadel te hebben. Het zijn lange dagen en we hebben niet vaak vroeg gedaan. Maar het is wel leuk als dit goede resultaten brengt.  Ik krijg hierin heel veel hulp van mijn vriendin Timna en mijn vader. Zij rijden onze eigen paarden telkens naast mij zodat ze meerdere malen per week getraind kunnen worden. Ook de conditietrainingen van Vennoot en Boris neemt mijn vader op zich. Daarnaast doen mijn ouders ook de verzorging van onze paarden. De eigenaars zorgen meestal zelf voor bijkomende trainingen van hun paarden. Op wedstrijd staan gelukkig mijn vriendin, ouders, eigenaars en soms vrienden steeds klaar om alle paarden klaar te maken en te verzorgen aangezien het meestal vrij druk is", voegt Sven er aan toe.

"Naar de toekomst zou ik graag kunnen verder doen zoals we nu bezig zijn. Paarden opleiden en naar de hogere klasse rijden. Het zou leuk zijn als we hierbij nog enkele overwinningen kunnen behalen en, wie weet, een selectie voor een volgend EK te behalen. Het voornaamste blijft dat ik er plezier kan uit halen. Al dit zou ik niet kunnen zonder de steun van mijn vriendin Timna en mijn ouders. Ook alle eigenaars van de niet eigen paarden ben ik enorm dankbaar voor het vertrouwen. De sponsoring door Ann de Maeyer van 'Ruitershop Jappeloup'  in samenwerking met 'Lami-Cell' zorgt er mee voor dat ik mijn 'ding' kan doen", besluit Sven Grouwels dankbaar.  

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio